Hlavní obsah

Cizince, který měl v Olomouci znásilnit tři ženy, dopadla policie

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Kriminalisté zadrželi dvaačtyřicetiletého cizince, který podle nich v Olomouci postupně znásilnil tři ženy, jež se pohybovaly v komunitě bezdomovců. Poslední skutek se stal v neděli 9. ledna večer. Právo o tom ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž v posledním případě vešel do neuzamčené plechové boudy na odlehlém místě v Olomouci a tam překvapil nic netušící usínající pár. „Útočník nejprve fyzicky napadl muže a v momentě, kdy poškozený zůstal ležet nehybně na zemi, zaútočil i na ženu. Tu nejenže fyzicky napadl, ale následně ji i znásilnil a z místa odešel,“ uvedla mluvčí.

Po neznámém útočníkovi se podle ní rozběhlo rozsáhlé pátrání. Podezřelého se podařilo vytipovat během krátké doby, a to i díky vyhodnocení kamerových záznamů z okolí místa činu. „Muže zadrželi kriminalisté o pár dní později na ulici v Olomouci,“ konstatovala Vaňharová.

Za vydírání a znásilnění známého si muž ze Zlínska odpyká pět let

Krimi

Prověřování podle ní kriminalistům komplikovala skutečnost, že komunita osob, vůči kterým trestná činnost směřovala, jsou lidé bez domova a získání svědeckých výpovědí bylo vzhledem k jejich zastižení obtížné.

„V průběhu šetření, zejména pak z výslechů zúčastněných osob a z vyhodnocení zajištěných stop kriminalisté zjistili, že útočník má na svědomí ještě další skutky, a to ze září a října minulého roku. Jednalo se o další znásilnění dvou žen a několik fyzických napadení. I v těchto případech šlo o útoky směřované na osoby z prostředí bezdomovců,“ poznamenala mluvčí.

Hrozí mu až 10 let

Jednání pachatele bylo podle ní ve všech případech podobné. „Útočník páchal trestnou činnost na osobách pocházejících z komunity sociálně vyloučených obyvatel a shodu kriminalisté spatřovali i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaného napadení. V průběhu prověřování vyšlo také najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí,“ podotkla Vaňharová.

Neznámý muž znásilnil v Hradci postiženou ženu, policie hledá svědka

Krimi

Prostřednictvím mezinárodní spolupráce podle ní kriminalisté zjistili, že muž byl ve své zemi v minulosti soudně trestán za trestné činy loupeže a znásilnění. To, ze které země násilník pochází, nechce policie specifikovat.

Útočník již byl obviněn z několika trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a trestných činů proti zdraví. Soud akceptoval návrh na jeho vzetí do vazby. „Cizinci nyní hrozí trest odnětí svobody na tři léta až deset let,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám