Hlavní obsah

Citrón dostal šest let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jednačtyřicetiletého Karla Rziepela z Vimperku na Prachaticku, přezdívaného Citrón a veřejnosti známého jako korunní svědek v případu objednané vraždy novinářky Sabiny Slonkové, poslal ve čtvrtek Krajský soud v Českých Budějovicích na šest let do vězení s ostrahou za pokus vraždy.

Foto: magistrátFM

MFF

Článek

Senát krajského soudu se případem zabýval už podruhé. Při prvním projednávaní překvalifikoval tento čin z pokusu vraždy na neposkytnutí pomoci a odsoudil Rziepela na dva roky vězení. Vrchní soud však shledal v prvním přelíčení chyby a případ se ke krajskému soudu vrátil.

Podle obžaloby Rziepel letos 14. února využil mentálního postižení svého známého Martina Cisára a nařídil mu, aby zraněného Boleslava Pěšičku, který po rvačce skončil v bezvědomí, vytáhl na silnici. Tam Pěšičku mělo přejet některé z projíždějících vozidel, ale řidič na poslední chvíli před Pěšičkou zastavil a zavolal záchranku.

Jak uvedla předsedkyně senátu Vladimíra Hájková v odůvodnění rozsudku, vinu Rziepela potvrdil ve své výpovědi Martin Cisár. O tom znalci v oblasti psychologie tvrdili, že má IQ 70 a je na mentální úrovni problémového žáka třetí třídy základní školy. "Po dnešním dokazování jsme nabyli vnitřní přesvědčení, že Rziepel využil mentálně postiženého Cisára," konstatovala Hájková.

Obžaloba požadovala pro Rziepela trest v dolní polovině základní sazby za pokus trestného činu vraždy (10 až 15 let). "Při rozhodování jsme přihlédli také k tomu, že následek jednání Rziepela není tak velký. Pěšička utrpěl zranění s běžnou dobou léčení," dodala Hájková. Obhájkyně Rziepela Doubravka Hrušková se na místě proti rozsudku odvolala a státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám