Hlavní obsah

Číšnice ženě omylem naservírovala louh. Vyvázla s podmínkou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo léčebného pramene naservírovala hostům chemikálii určenou k čištění myček na nádobí. Za fatální omyl, po kterém skončila 56letá žena s trvale poškozeným zdravím v invalidním důchodu, potrestal v úterý tachovský okresní soud bývalou číšnici Lenku Valachovou (39) z Lázeňského domu Jirásek v Konstantinových Lázních čtyřmi měsíci vězení s podmínkou na jeden rok. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Servírka se svým obhájcem.

Článek

„Byla to obžalovaná, která požádala svého kolegu, aby čisticí prostředek, o němž se domnívala, že se jedná o pramen Prusík, nalil z plastového kanystru do skleněné nádoby. Tu pak podala hostům ke konzumaci a kvůli tomu došlo bohužel k vážnému následku,“ uvedl samosoudce Miroslav Vajgant.

Dítě na Děčínsku vypilo louh

Krimi

Podle něj se tím obžalovaná dopustila trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Nebyla dostatečně opatrná. Nic jí nebránilo v tom, aby si důkladně prověřila, jestli je kanystr skutečně naplněn Prusíkem. V žádném případě ji nemůže vyvinit tvrzení, že o možném výskytu těchto nebezpečných chemikálií na pracovišti nic nevěděla,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce.

Kanystr s louhem byl umístěn poblíž dvou jiných kanystrů, které obsahovaly léčebný pramen. Byl ale větší a čistější. Valachová podle svých slov měla za to, že vedení lázeňského domu zareagovalo na její podnět k výměně starých nádob na pramen za nové.

„Šla jsem do chodbičky u kuchyně, kde byly umístěny dva zašlé, špinavé kanystry, ze kterých jsem minerálku běžně dolévala. Všimla jsem si, že naproti stál nový, větší kanystr, který nebyl nijak označený. Myslela jsem si, že mě provozní vyslyšela, když jsem ji upozornila, že by bylo fajn mít na pramen nové nádoby. Ještě jsem samou radostí zakřičela hurá,“ vypověděla Valachová.

Chomutovský soudce Novák dostal podmínku, advokát zákaz činnosti

Krimi

Protože byl kanystr těžký a sama ho nedokázala zvednout, požádala jednoho ze zaměstnanců o pomoc. „Zápach i zabarvení té tekutiny byly téměř stejné jako má silně siřičitý Prusík, takže mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být něco jiného. Džbánek jsem dala do jídelny na bar,“ pokračovala obžalovaná.

Podle soudce ale byl kanystr s chemikálií označený výstražnou nálepkou, že jde o životu nebezpečnou látku. „Navíc na těch dvou dalších kanystrech bylo černým fixem napsáno Prusík. Je s podivem, že obžalované při jejím vysokoškolském vzdělání nepřišlo divné, tedy pokud byla přesvědčena, že jí vedení lázní s výměnou kanystrů vyhovělo, proč tam ty dva staré kanystry zůstaly. Mohla si to jednoduše ověřit,“ uzavřel Vajgant.

Znalec: Nebyla řádně proškolena

Žíraviny se tehdy napila Xenie L., kterou poté záchranka odvezla do nemocnice s poleptaným zažívacím traktem. Kvůli trvale poškozenému jícnu jí později sociálka přiznala invalidní důchod. „Na jícnu se mi vytvořily jizvy, které ho stahují. Proto musím chodit každý měsíc na dilataci, což je násilné roztahování jícnu,“ řekla poškozená žena u soudu.

Ze džbánku, v němž měl být Prusíkův pramen, si nalila proto, že chtěla udělat něco pro své zdraví. „Jakmile jsem se napila, věděla jsem, že je něco špatně. Začala mě pálit pusa a zbytek tekutiny jsem vyplivla,“ dodala Xenie L. Podle znalce z oboru bezpečnosti práce nese na nešťastné události spoluvinu i zaměstnavatel obžalované, tedy provozovatele lázní.

Policie vyšetřuje vážné zranění kojence v Teplicích, zřejmě se napil žíraviny

Krimi

„Skladoval nebezpečné látky v prostorách chodby, což je v rozporu s předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Pokud někde umisťuje tyto nebezpečné látky, je povinen s tím seznámit všechny zaměstnance. Obžalovaná ale potřebné informace neobdržela,“ prohlásil znalec.

Podle něj se v případě Valachové jednalo o nezkušenou zaměstnankyni na pozici servírky, která nebyla pro svoji činnost řádně vyškolena. „Zřejmě ani nevěděla, že se zde tímto způsobem skladují nebezpečné látky. Proto došlo z její strany k nechtěné záměně uvedených tekutin,“ dodal znalec.

Reklama

Výběr článků

Načítám