Hlavní obsah

Chtěla jsem ho postrašit, kála se žena, která bodla manžela. Dostala šest let

Právo, Patrik Biskup

Na šest let do vězení půjde E. B. (43) z Klatovska za útok nožem na o tři roky mladšího manžela. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl Krajský soud v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

E. B. u plzeňského soudu

Článek

Za pokus o vraždu přitom B. hrozilo od 10 do 18 let. Trest pod spodní hranicí trestní sazby předseda senátu Tomáš Bouček zdůvodnil zejména tím, že u poškozeného nedošlo k žádným trvalým zdravotním následkům. Zároveň ale odmítl obhajobu ženy, podle níž muži nožem chtěla pouze pohrozit.

K incidentu došlo letos 18. května v jejich společném bydlišti v Janovicích nad Úhlavou. Po hádce žena vzala kuchyňský nůž a manžela bodla do hrudníku. Ten měl velké štěstí, čepel se těsně zastavila u plíce. Po několika dnech ho lékaři propustili z nemocnice.

Dlouhodobý stres

„Netvrdíme, že obžalovaná chtěla manžela usmrtit. Ale rozhodně musela být srozuměna s tím, že bodnutím nože do hrudníku může zasáhnout životně důležité orgány. Že se tak v tomto případě nestalo, nebyla její zásluha ani její vůle. Stačila nepatrně větší síla, aby čepel pronikla hlouběji do dutiny hrudní, a následky mohly být velmi vážné,“ uvedl Bouček.

Všechno se to ve mně tak nějak nahromadilo.
<em>odsouzená</em>

Při rozhodování o výši trestu soud také zohlednil, že žena žila po boku manžela v dlouhodobém stresu kvůli neustálým konfliktům a hádkám. „Útok byl toho vyústěním. Ovšem takovéto násilné řešení, které ohrožuje jednoho nebo druhého, nelze rozhodně tolerovat,“ dodal Bouček.

Obžalovaná žena před soudem svého jednání litovala. „Chtěla jsem ho jen postrašit bodnutím do ramene, ne ho zabít. Všechno se to ve mně tak nějak nahromadilo,“ plakala B. Patnáct let trvající manželství nebylo podle ní už delší dobu ideální a prožívalo krizi. Oba také měli problémy s alkoholem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám