Hlavní obsah

Chtěl upálit bývalé kamarády, odsedí si deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Deset let za mřížemi si pobude Štěpán Krop (53) z Třince, který letos v dubnu napadl pár bezdomovců spících pod mostem v třinecké části Borek. Polil je hořlavinou a chtěl je podpálit. Ženu navíc napadl a s nožem v ruce jí vyhrožoval zabitím.

Štěpán Krop u souduVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Jen shodou šťastných náhod se nikomu nic vážnějšího nestalo, žena měla po útoku pouze modřiny a rozbitý ret. Kropovi, který už byl v minulosti trestán za zpronevěru, týrání partnerky a znásilnění, hrozilo za pokus o vraždu minimálně 15 let ve vězení. Využil ale možnosti dohody o vině a trestu se státním zástupcem. A protože se on i státní zástupce vzdali práva na odvolání, je rozsudek Krajského soudu v Ostravě pravomocný.

„Nemohl jsem tušit, že to až takhle daleko dojde. To jsem vůbec neměl v úmyslu,“ řekl Krop v závěru hlavního líčení. Oběma poškozeným, Anežce Ch. i Pavlu L., se omluvil. Ti jeho omluvu přijali. Po vynesení rozsudku uvedli, že trest je spravedlivý.

Foto: Pavel Karban, Právo

Odsouzený Štěpán Krop

K pokusu o vraždu došlo letos 26. dubna krátce před 23. hodinou. Pár bezdomovců obýval v Třinci tzv. Eurotunel. Když posilněni alkoholem ulehli ke spánku, dorazil k jejich příbytku opilý Krop s manželkou Danou. „Ležela jsem pod spacákem, když přišli. Pan Krop na nás lil benzin, jeho manželka mu svítila. Když jsem ucítila benzin, tak jsem se zvedla. A pan Krop mi řekl: Tu jsi, ty ku…! Sedl na mě, začal mě mlátit, trhal vlasy. Pak vzal nůž a křičel, že mě zabije a že si to i odsedí,“ popsala útok Anežka Ch. s tím, že zatímco ji obžalovaný bil, její přítel se snažil vyčistit oči, které mu Krop polil hořlavinou. „Paní Kropová taky vřeštěla, ať mě zabije,“ doplnila poškozená.

Povedl se mu jen malý oheň

Nakonec chtěl Krop oba bezdomovce pomocí zapalovače upálit. Jenže se mu podařilo udělat jen malý oheň, který Pavel L. zlikvidoval rukou. „Pak pan Krop i s manželkou odešel, ona ho spíše odtáhla,“ nastínila Anežka Ch. s tím, že nakonec zavolali s přítelem na policii.

Zatímco Pavel L. vypovídal u soudu podobně jako jeho partnerka, obžalovaný Krop vypovídat odmítl. Podle soudu chtěl svým činem vyřešit osobní spory s párem, který ještě pár měsíců před činem patřil mezi jeho přátele. Bezdomovci totiž přebývali v nedaleké chatce spolu s Kropovými od léta 2021 až do konce roku.

Důvodem k odchodu bylo, že chatka byla podle Anežky Ch. zablešená a ona i její partner byli poštípaní. Páry se ale znaly už z minulosti, Anežka Ch. je spolužačka Dany Kropové, s kterou zase Pavel L. kdysi žil. Navíc byl Kropovým za svědka na svatbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám