Hlavní obsah

Chtěl oloupit pošťáka, napadl ho i jeho přítelkyni sekyrou. Soud mu potvrdil 24 let

Novinky, bad
Praha

Čtyřiadvacet let ve vězení za dvojnásobný pokus o vraždu stráví recidivista Patrik Wächter (21), který před rokem brutálně napadl pošťáka i jeho přítelkyní sekyrou. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl mladíkovo odvolání, ve kterém mimo jiné tvrdil, že šlo o loupež a údery sekyrou prý vraždit nechtěl. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Patrik Wächter s eskortou u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„Dá se věřit obžalovanému, že původně neměl v úmyslu oba poškozené usmrtit. Nicméně ve chvíli, kdy zjistil, že se jedná o jeho spolužáka, který zásilku přivezl, tak si uvědomil, že se celá věc provalí a že je v podmínce,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Soudce zdůraznil, že oba útoky sekyrou byly likvidační. Výjimečný trest byl podle Lněničky uložen plzeňským soudem naprosto po právu. Navíc byl uložen v dolní polovině sazby, která u výjimečného trestu činí dvacet až třicet let. „Podle našeho názoru není trest nepřiměřeně přísný,“ uzavřel Lněnička.

Mladý muž v Aši zaútočil na pošťáka se sekerou v ruce

Krimi

Wächter si loni v prosinci na základě inzerátu vyhlédl nefunkční revolver Smith & Wesson, s prodávajícím se domluvil na ceně 35 tisíc s tím, že zbraň pošle na dobírku. Zásilku si Wächter nechal poslat na adresu v Mokřinách u Aše na smyšlené jméno.

Tam mu zhruba o týden později doručil objednaný revolver poštovní doručovatel, kterým byl shodou okolností Wächterův spolužák.

Wächter ale neměl v plánu za zásilku vůbec zaplatit a vydal se k poštovní dodávce rovnou se sekerou v ruce a dvaadvacetiletého doručovatele napadl. Pak zaútočil i na jeho přítelkyni, která čekala v kabině dodávky. „Rozhodl jsem se, že si objednám revolver, ale od začátku jsem ho nechtěl zaplatit. Proto jsem měl s sebou tu sekeru, abych pošťáka zastrašil a on mi ho dal. Ale jak jsem viděl, že je tam spolužák, tak se mi zatmělo před očima a ublížil jsem jim,“ uvedl Wächter v září u plzeňského soudu.

Pošťák i jeho přítelkyně se sice proti útoku duchapřítomně kryli rukama, i tak jim ale Wächter způsobil sečná poranění v obličeji, útok na obou napadených zanechal i psychické následky.

Zatmělo se mi před očima, řekl soudu po útoku sekyrou na pošťáka. Hrozí mu výjimečný trest

Krimi

Wächter není pro justici žádným novicem. Už před pěti lety jako mladistvý dostal půlroční podmínku za to, že někomu zapálil chatu. O dva roky později přitvrdil a s komplicem přepadl dvě benzínové pumpy, vyzbrojený kuší. Za to následně dostal dvouletou podmínku s dvouletým odkladem, dvojnásobného pokusu o vraždu se tak dopustil ve zkušební době.

To, spolu s jeho kriminální minulostí, téměř nulovou možností resocializace a dalšími faktory vedlo plzeňský soud k uložení výjimečného trestu.

Wächter od počátku tvrdí, že vraždit prý nechtěl. Podle jeho obhájkyně bylo jeho jediným cílem zmocnit se balíčku i za použití násilí vůči doručovateli. Proč došlo k tomu, k čemu došlo, vysvětlit prý nedokáže.

Za vražedný útok sekerou padl v Plzni výjimečný trest

Krimi

„Do vězení se zpátky už vrátit nechci. Vím, jaký to ve vězení je,“ prohlásil v rámci svého odvolání Wächter s tím, že prý pochopil, že člověk si musí svobody vážit. „Vím, že už v životě nic dělat nebudu, co se týče krádeží a násilných činů,“ dodal.

Sekyru si k vyzvednutí zásilky bral prý proto, aby vzbudil respekt. A přirovnal své uvažování k policistům, kteří „chodí po městě se zbraní, aby budili respekt“.

„Šel jsem tam s úmyslem krást, uloupit ten balíček, a ne někoho usmrtit. Sekyru jsem si vzal jako donucovací prostředek,“ pronesl závěrem Wächter a dodal, že šlo o zkratovité jednání.

Poškozeným musí Wächter také zaplatit téměř dvoumilionové odškodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám