Hlavní obsah

Chlapec se při pádu v Beskydech zaklínil hlavou v zábraně, letěl pro něj vrtulník

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá Hora

Podezřením na zranění páteře skončil nedělní výlet na Lysou horu v Beskydech pro desetiletého chlapce. Uklouzl na zledovatělé stezce a při pádu se zaklínil v dřevěné zábraně. Záchranáři z horské služby (HS) měli obavy, jestli dítě nemá poraněnou páteř, zdravotníci proto vyslali na místo vrtulník. Záchranáři v Beskydech pak ještě hledali ztraceného polského turistu.

Foto: HS Beskydy

Chlapce zraněného v Beskydech transportoval do nemocnice vrtulník

Článek

Obě záchranné akce se odehrály v neděli po setmění. Chlapec sestupoval z Lysé hory po zledovatělé cestě, na které uklouzl.

„Při pádu se hlavou zaklínil do dřevěné zábrany na kraji stezky. Místo nehody bylo složitě dostupné, dostávali jsme se ke zraněnému poměrně dlouho,” popsal výjezd zasahující člen HS Pavel Masopust.

Skialpinisté se před tragédií chovali v lavinovém žlabu jako na sjezdovce

Krimi

Chlapce mezitím vysvobodili turisté, kteří šli souhrou okolností kolem, a jeho matka. Záchranáři ale zjistili, že si zřejmě poranil páteř, a jeho stav konzultovali s lidmi z dispečinku záchranné služby, kteří vzhledem k situaci vyslali na místo vrtulník. Letoun pak hocha upevněného ve vakuové matraci transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

Záchranáři měli u chlapce podezření na zranění páteře

Nedlouho po záchraně dítěte, když se blížila 23. hodina, oslovili beskydské horské záchranáře jejich kolegové z polské strany hor, kteří pátrali po výletníkovi kolem Velkého Stožku. Muž měl vyrazit do hor s kamarádem, pak ale šel jinou cestou a nakonec si musel zavolat záchranáře, protože nevěděl, kde je.

Na túru do Krušných hor si žena obula sandály, cestou ztratila kamarádku

Krimi

„Muž tvrdil, že vidí světla nějakého sídla, ale nebylo jasné, na které straně hřebenu. Poláci si vzali na starost hřebeny a jejich stranu pohoří,“ popsal pátrání člen HS Marcel Svoboda.

Foto: HS Beskydy

Noční záchranná akce v Beskydech

Nakonec se ukázalo, že se Polák pohyboval na české straně, kde ho záchranáři našli vyčerpaného a silně prochladlého. Odvezli ho pak na hraniční přechod Bukovec, kde si muže převzali jeho krajané.

Na Sněžku vyrážejí rodiny, lyžaři, ale také naháči

Domácí

Náčelník beskydské HS Radan Jaškovský zdůraznil, že výletník měl zcela nepatřičné oblečení a obutí, když se do oblasti s umrzlým sněhem vydal v polobotkách a džínách, nemluvě o dalším vybavení na cesty do hor.

„Ani jeho bunda mu moc tepla nedodala, takže v případě, že bychom ho nenašli, hrozilo mu silné podchlazení s možná i tragickými následky,“ zmínil náčelník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám