Hlavní obsah

Chce se nám mstít, odmítl podnikatel, že by obchodoval s lihem Radka Březiny

– Zlín

Obžalovaní otec a syn Pražanovi ve čtvrtek u zlínského krajského soudu odmítli, že by obchodovali s nelegálním lihem zlínského bosse Radka Březiny. Čtyřiašedesátiletý Stanislav a jeho pětatřicetiletý syn, rovněž Stanislav, obrali podle obžaloby stát na daních nejméně o 353 miliónů korun. V případě uznání viny jim hrozí až třináctiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Stanislava Pražana staršího přivádí eskorta do soudní síně.

Článek

Podle státního zástupce Miroslava Stokláska se Stanislav Pražan starší dohodl s Radkem Březinou na odběru lihu za 66 korun za litr, tedy za méně, než kolik činí spotřební daň z lihu. Pražan mladší pak podle obžaloby zajišťoval podle pokynů otce objednávky, vyřizoval je a platby řešil ve Zlíně-Kostelci s bratrem Radka Březiny Tomášem.

„Odmítám tvrzení, že bych od Tomáše Březiny objednával, odebíral či mu platil za objednávky lihu," uvedl Pražan mladší. S otcem se shodli na tom, že obžaloba je výsledkem snahy bratrů Březinových kriminalizovat jejich osoby. Oba také tvrdí, že takové množství lihu by neměli kde skladovat. Starší Pražan prý Březiny neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Stanislav Pražan mladší u zlínského krajského soudu.

Mladší z obžalovaných tvrdil, že skutečnou podstatu podnikání Březinových neznal. „Myslel jsem, že jsou hoteliéři," uvedl. Jeho otec odmítl, že by s Březinovými měl nějaké obchody. To, že oni tvrdí opak, vysvětlil tím, že si Radek Březina myslí, že Pražani dodali policii informace, které přispěly k jeho odhalení, a Pražanům se za to chce mstít.

Téměř 1,5 miliónu nezdaněného lihu

Lihový boss Radek Březina nelegální líh vyráběl ve své firmě Morávia-Chem. Obžaloba postihuje období od roku 2004 až 2011 a 1,4 miliónu litrů nezdaněného lihu. Přesnou výši dodávek v letech 2004, 2010 a 2011 se navíc nepodařilo policii zjistit. Pražanovi údajně líh odebírali na několika místech ve Zlíně a okolí, přeprodávali jej, či z něj vyráběli lihoviny.

Podle Stokláska se však nepodařilo zjistit, v jakých konkrétních stáčírnách a likérkách. Podle obžaloby se oba muži dopustili trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Proto je horní hranice sazby o třetinu vyšší, než je u tohoto trestného činu obvykle maximálních deset let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u olomouckého soudu

Lihová mafie v čele s Radkem Březinou se před olomouckým krajským soudem zodpovídá z nelegální výroby a obchodů s lihem od loňského prosince. Skupina, ve které je obžalován i Tomáš Březina, podle obžaloby okradla stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem údajně obchodovala od roku 1998 do předloňska.

Případem, ve kterém figuruje osm obžalovaných, se bude soud znovu zabývat na konci září. Očekávají se už závěrečné řeči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám