Hlavní obsah

Černý pasažér jde do vězení za pokousání revizora

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na dva měsíce do vězení poslal ve čtvrtek Okresní soud v Ostravě Tomáše Labdu z Ostravy, který předloni 22. května při kontrole jízdenek v tramvaji kousl jednoho revizora do ramene a dalšího udeřil pěstí do obličeje a rozbil mu brýle.

Článek

Nepodmíněný rozsudek nad devětadvacetiletým Labdou je už druhým v pořadí. Poprvé ho stejný soudce potrestal čtyřmi měsíci nepodmíněně, krajský soud mu ale kauzu vrátil kvůli upřesnění některých důkazů a kvůli nepřiměřenosti trestu.

Soud uznal Labdu i podruhé vinným z trestného činu výtržnictví. Nový nepodmíněný trest, byť v polovině původní výměry mu udělil i přesto, že žalobkyně žádala pouze podmínku.

"Takové jednání nelze tolerovat v situaci, kdy bývají napadání zdravotníci, lékaři a personál různých zařízení," řekl soudce Michal Benda. Poukázal také na to, že černý pasažér nevyjádřil žádnou lítost nad velmi bolestivým zraněním revizora. "Je přesvědčen, že si počínal normálně. Soud by jistě uvažoval o jiném trestu, kdyby obžalovaný přiznal, že to přehnal," dodal soudce.

Neměl jízdenku, chtěl vystoupit

Vyučený zedník, nyní dlouhodobě nezaměstnaný Tomáš Labda se před necelými dvěma roky vracel v mírně podnapilém stavu z rodinné oslavy. Se svou družkou a kojencem v kočárku nastoupil v podvečer do tramvaje číslo čtyři na zastávce Prostorná v Ostravě-Mariánských Horách. Údajně si chtěli koupit jízdenky, ale řidič neměl drobné nazpět.

"Pak na náměstí Republiky nastoupili revizoři a nenechali si to vysvětlit. Jeden z nich dal nohu na kolečko od kočárku, abychom nemohli vystoupit," řekla přítelkyně odsouzeného. Labda se prý pokusil revizora jen odstrčit, načež nastala vzájemná šarvátka, při níž tři revizoři drželi černého pasažéra, aby neutekl.

V té chvíli se mladík jednomu z pracovníků dopravního podniku zakousl do ramene. "Kousnul jsem ho, protože jsem nemohl vydržet bolestí, jak mne škrtil," hájil se. Soud ale dal za pravdu revizorům, že s násilím začal Labda, když jednoho z kontrolorů udeřil pěstí do obličeje a shodil mu brýle. Revizoři se potom pouze bránili tím, že Labdu obstoupili kolem tyče, aby mu zamezili v dalším napadání, a zavolali policii. Postup revizorů označil soud za naprosto správný a pochopitelný.

"Přestože revizoři nejsou veřejnými činiteli, lze je v širším slova smyslu označit za veřejné osoby, které jsou vystaveny nebezpečným útokům. Je třeba jim poskytnout dostatečnou ochranu," dodal soudce k přísnému trestu.

Tomáš Labda se proti rozsudku opět odvolal. "Vůbec to nechápu, nic špatného jsem neudělal," řekl. "Stal jsem se jenom obětí. Revizoři byli agresivní a byli v přesile. Jenom jsem se bránil," řekl.

Případem se tak bude muset znovu v odvolacím řízení zabývat Krajský soud v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám