Hlavní obsah

Celníci znovu před soudem kvůli pašování cigaret

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kauza čtyř celníků z Karvinska a Novojičínska, kteří byli před dvěma lety odsouzeni k nepodmíněným trestům v rozmezí od 3,5 do 4 let, se v pondělí vrátila před Krajský soud v Ostravě. Vrchní soud v Olomouci totiž vyhověl odvolání odsouzených a případ vrátil do Ostravy k novému projednání.

Foto: Archiv Martina Giráška

Martin Girášek byl jedním z těch, kteří významné ocenění převzali.

Článek

Celníci, kteří sloužili na hraničních přechodech v Chotěbuzi a Horní Lištné, na jaře 2000 podle původního rozsudku pomohli z Polska do České republiky dovézt minimálně 16 tisíc kartónu nekolkovaných cigaret a státu tak na daních a clu měla vzniknout škoda přesahující 4,5 miliónu korun.

Vrchní soud, který první rozsudek zrušil, mimo jiné zpochybnil způsob výpočtu výše způsobené škody. Na lavici obžalovaných dnes s bývalými celníky znovu usedli také čtyři již odsouzení muži, kteří cigarety v automobilech pašovali a měli u celníků zařízeno, že jejich auta nebude nikdo kontrolovat.

Jeden z nich, Jaromír Máj, před zahájením hlavního líčení jevil známky silné opilosti. Ztrácel stabilitu a v dechu byl cítit alkohol. „Mému klientovi je velmi nevolno,“ oznámil posléze soudci Májův advokát. „Je mu tak nevolno, že nemůže přijít do soudní síně?“ zeptal se soudce Karel Gil. „Ano, dá se to tak říct,“ řekl obhájce.

Soudce pohrozil vazbou

Justiční stráž soudci potvrdila, že obžalovaný na chodbě jevil známky silné opilosti. „Má obrovské štěstí, že jeden z obžalovaných nepřišel kvůli nemoci, a proto budeme v jednání pokračovat až zítra. Pokud ovšem někdo zase neonemocní, nebo se neuvede do jiného stavu, než střízlivého,“ dodal soudce.

Májova advokáta upozornil, že příště bude na indisponovaného muže přísnější. „Mohlo by se to považovat za snahu vyhýbat se hlavnímu líčení. Za takové situace by mohl strávit několik dnů v místech, kde je možnost takto se občerstvovat vyloučena,“ pohrozil soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám