Hlavní obsah

Celníci u Olomouce zabavili cisternu převážející nezdaněný líh

Právo, mhr
Olomouc

Celníci zabavili poblíž Olomouce nákladní vůz s cisternovým návěsem s polskou státní poznávací značkou, který převážel třicet tisíc litrů nezdaněného etanolu (lihu). Případ se stal v prosinci, celníci o něm informovali ve čtvrtek poté, co dostali laboratorní rozbory. Daňový únik je předběžně vyčíslen na více než osm milionů korun.

Foto: CÚ pro Olomoucký kraj

Celníky zajištěná cisterna s třiceti kubíky lihu.

Článek

„Celníci prováděli koncem minulého roku běžné kontroly na silničním obchvatu města Olomouce. Vytipovali si ke kontrole nákladní vozidlo s cisternovým návěsem s polskou státní poznávací značkou.

Cisterna obsahovala více než třicet tisíc litrů etanolu a řidič při kontrole průvodních dokladů nebyl schopen prokázat řádné zdanění převáženého zboží. Proto celníci nákladní vozidlo s etanolem zajistili a z cisterny odebrali vzorky,“ řekla Právu mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Foto: CÚ pro Olomoucký kraj

Celníky zajištěná cisterna s třiceti kubíky lihu.

Vzorky byly podle ní podrobeny analýze v celně-technické laboratoři. „Výsledky rozborů, které máme v současnosti k dispozici, potvrdily, že denaturace zajištěného etanolu nebyla provedena v souladu s legislativou EU, a tudíž se jednalo o přepravu v rozporu s předpisy ČR,“ uvedla mluvčí.

V případě, že se podle ní podezření z nelegální přepravy etanolu potvrdí a řádné zdanění se nepodaří prokázat, hrozí propadnutí zboží i dopravního prostředku ve prospěch státu. „Dále bude vyměřena spotřební daň, která je předběžně vyčíslena na více než osm milionů korun,“ dodala Bortlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám