Hlavní obsah

Celníci odhalili obchodníky s tygřími kostmi a se slonovinou

Praha

Organizovali nelegální obchod s tygřími kostmi a dalšími produkty chráněných živočichů. Na konci března ale dva Asiaty žijící v Česku zadrželi celníci. Na tiskové konferenci to v pondělí řekl Aleš Hrubý z Generálního ředitelství cel.

Celníci a inspektoři odhalili obchodníky se slonovinou a produkty z tygrů (video je bez zvuku)

 
Článek

Celníci shromažďovali důkazy déle než dva roky. Kurýři a jejich rodinní příslušníci podle nich vyváželi produkty přes ruzyňské letiště, proto se tam uskutečnily kontroly pasažérů na linkách Praha - Vietnam.

„Celníci zajistili množství drápů, zubů, kostí, rozsekaných částí těl zvířat a dalších živočišných produktů,” sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Exempláře z chráněných zvířat objevili celníci společně s inspektory České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve 44 případech ze 7400 zkontrolovaných zavazadel.

„Jednalo se například o výluh z tygra, masti z medvědí žluči, zadržen byl i přívěsek ze špičáku velmi vzácného levharta mandužského," uvedla Pavla Říhová z ČIŽP.

Foto: Celní správa ČR

Zabavené předměty ze slonoviny

Loni v dubnu také jihočeští celníci zadrželi výrobky ze slonoviny a surovou slonovinu v hodnotě šesti miliónů korun.

Celníci zjistili, že slonovina, kterou pachatelé nabízeli na internetu, byla získána nelegálně a v rozporu s Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Úmluva zakazuje od roku 1989 téměř veškeré obchodování se slonovinou, kromě například starožitné slonoviny. Při akci s krycím názvem Ebur zadrželi celníci pět lidí.

Nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů je v ČR podle Erika Geusse z ČIŽP vysoce rozvinutý a organizovaný. Podle ČIŽP se zapojení občanů vietnamské národnosti a členů vietnamské komunity do nelegálního obchodu v posledních letech výrazně zvyšuje.

Části zvířat jsou používány zejména v asijské medicíně. Masti a přípravky z tygrů a levhartů podle pověr léčí pohybový aparát člověka, výtažky z nosorožců a medvědů prý ulevují při horečce. Kvůli nelegálnímu trhu s produkty ze zvířat však některé druhy vymírají.

Výběr článků

Načítám