Hlavní obsah

Celníci našli v chebské tržnici tajné místnosti

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Množství zboží, které se ukrývá v objektech tržnice Dragoun v Chebu, je tak velké, že razie, která začala v úterý v devět hodin bude pokračovat i ve středu. Celníci totiž nalezli v prostorách za stánky několik skrytých místností a sklady plné zboží.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Zatím jsou naloženy plné dva kamióny zboží. Ne avie, ale skutečné kamióny," uvedla v úterý odpoledne mluvčí krajské celní správy v Plzni Jitka Blahutová. "Našel se například sklad obuvi s označením Nike a Adidas. Kvůli identifikaci, zda jde o falzifikáty, přijeli zástupci výrobců," naznačila Blahutová.

Rozsah kontroly se ukázal natolik velký, že celníci a policisté v podvečer přeruší práci a budou pokračovat i ve středu. "Přijede speciální jednotka, která bude přes noc objekty hlídat, abychom mohli ráno pokračovat, kde jsme skončili. Hodnota zboží, které celníci v areálu zabaví, se v tuto chvíli ještě nedá ani odhadnout," dodala mluvčí celníků.

Celníci mají tentokrát v rukou trumf

Jedna z nejrozsáhlejších razií začala krátce před devátou ráno. Do areálu největší chebské tržnice Dragoun vjely vozy s muži v modrých a černých uniformách celní správy. Za poslední týden se jedná už o třetí kontrolu na Dragounu.

Tentokrát ale zavřené rolety obchodníkům nepomohly. Asi stovka policistů a celníků má totiž v rukou nový trumf. "Máme povolení od státního zástupce i ke kontrole nebytových prostor. Je to zřejmě vůbec poprvé, kdy se nám podařilo povolení získat," vysvětlila  Blahutová.

Prodejci: je to šikana objednaná konkurencí

Krátce po začátku akce se začali u vchodu do několikahektarové tržnice shromažďovat rozhořčení prodejci. "Je to konkurenční boj. Za poslední týden je tu každý den kontrola. A to zrovna, když se majitelé tržnice ve Svatém Kříži snaží donutit místní trhovce, aby šli tam," tvrdili jeden přes druhého.

Celníci: chceme vymýtit padělky

Přitom i předchozí kontroly byly úspěšné. "Ve čtvrtek tu bylo zabaveno zboží za půl miliónu, o den později asi za dvacet miliónů," konstatovala dál Blahutová. První odhady přitom mluví o zboží za stovky miliónů, které mohou celníci při takto rozsáhlé akci najít.

Jak mluvčí upozornila, zpřísněné kontroly nesouvisí s Chebem. "Jsou po celé republice. Jde už o třetí etapu rozsáhlé akce zaměřené právě na stánkový prodej. Celní správa přitom ověřuje, jak jsou takovéto kontroly účinné. V druhé etapě se například prokázalo, že objem padělků byl ve srovnání s dřívějšími kontrolami menší," dodala Blahutová.

Reklama

Výběr článků

Načítám