Hlavní obsah

Čech poslal peníze bojovníkovi v Doněcku. Dostal podmínku a zaplatí ještě pětkrát tolik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Nápadu zaslat 50 tisíc korun na účet odstřelovače bojujícího v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině dnes Pavel Fátor lituje. Alespoň se tak vyslovil v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové, který ho za financování terorismu odsoudil ke třem letům vězení se čtyřletým podmíněným odkladem. Součástí rozsudku je i peněžní trest ve výši 250 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Hradecký krajský soud uzavřel případ financování terorismuVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

V březnu 2017 nechal obžalovaný skrze své internetové bankovnictví zaslat bezhotovostně padesát tisíc korun na účet v Rusku. Peníze byly určeny uprchlému Alojzi Polákovi (52) z Brna, odstřelovači, který byl letos v lednu odsouzen k jednadvaceti letům vězení za smrt nejméně čtyř členů vládních jednotek Ukrajiny. U soudu z úst jeho obhájce přitom zaznělo, že muž zřejmě již nežije.

Právě při vyšetřování Polákovy trestné činnosti vyšel na povrch také prohřešek Pavla Fátora, žijícího v obci u Hradce Králové.

„Finanční prostředky byly určeny na činnost bojovníka v řadách vojensky organizovaných jednotek takzvané Doněcké lidové republiky, přestože obžalovanému byla příslušnost muže k této vojensky organizované jednotce samozvané republiky známa. I to, k jakým účelům mají být finance, tedy k jeho dalšímu aktivnímu působení, na výstroj a výzbroj dalších členů jednotky takzvané Republikánské gardy,“ uvedl státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Soud osvobodil učitelku, která popírala válku na Ukrajině

Krimi

„Jednal jsem bez rozmyslu“

„V té době jsem to vnímal jinak, než jak to je vnímáno dnes. Rychle jsem přišel na to, že jsem udělal chybu. Jednal jsem bez rozmyslu,“ řekl Fátor v pondělí soudu a pokračoval.

„Já jsem to vnímal, že pomůžu lidem, kteří jsou v ohrožení. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Ohroženi byli ti obyvatelé, vnímal jsem to, že se brání nějakému násilí,“ zopakoval Fátor s tím, že změna nastala také po vpádu Ruska na Ukrajinu v roce 2022.

„Každý slušný a normální člověk musí odmítnout ruskou agresi,“ dodal.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Pavla Fátora (vpravo) u soudu zastupoval advokát a kandidát na prezidenta za KSČM v roce 2003 Miroslav Kříženecký (vlevo)

Na dotaz svého obhájce také potvrdil, že po začátku války poslal dvacet nebo třicet tisíc naopak na účty podporující napadenou Ukrajinu.

Soud přijal dohodu

Pavel Fátor (nar. 1967) zájem o politiku projevuje dlouhodobě, v roce 1989 patřil k takzvaným studentským vůdcům, byl jedním z představitelů stávkového výboru na pedagogické fakultě.

V roce 2002 kandidoval za Hradecký demokratický klub v komunálních volbách. Zvolen ale nebyl. V posledních prezidentských volbách podporoval kandidáta Jaroslava Baštu.

Soud v úterý trval krátce, stačila necelá hodina. Obhajoba s obžalobou totiž dospěla k dohodě a soud přijal jejich dohodu o vině a trestu.

„Obě strany přišly s návrhem dohody. Soud neshledal žádné formální okolnosti, které by bránily jejímu přijetí,“ uvedl předseda senátu Jiří Vacek s tím, že trestní sazba je u tohoto trestného činu tři až 12 let vězení. Soud však podle něho zohlednil současný postoj obžalovaného, včetně toho, že v současné době zaslal peníze ukrajinským uprchlíkům, i skutečnost, že k činu došlo už před sedmi roky.

Na Ukrajině zastřelil nejméně čtyři lidi. Trest 21 let pro uprchlého Čecha platí, rozhodl soud

Krimi

Výběr článků

Načítám