Hlavní obsah

Čavajda si odsedí 13 let za vraždu kamaráda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové o 13 letech vězení pro Jána Čavajdu. Delikvent v roce 2004 donutil spolubydlícího Miloslava Miňa, aby spolykal životu nebezpečné množství tablet. Dopustil se tím pokusu o vraždu. Čavajda s výrokem soudu nesouhlasí, chce požádat o dovolání.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Čavajda by měl strávit třináct a půl roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej v únoru 2005 potrestal za to, že chtěl loni v červenci zabít svého známého Miroslava Miňa (48).

Oba muži se znali více než deset let. Seznámili se ve vězení, ale delší dobu se nestýkali. Znovu se shledali v létě 2004 v Hradci Králové. Miňo tehdy přebýval v místním azylovém domě a Čavajda  mu nabídl, aby se přestěhoval k němu. O den později podle obžaloby vypukl mezi oběma muži spor o peníze.

"Já tě zabiju," křičel odsouzený

Několikrát trestaný Čavajda  chtěl, aby mu Miňo dal svůj mobil a tisíc korun, které měl u sebe. Ten to odmítl a jeho spolubydlící  jej v bytě napadl.

Následující den Čavajda  svého spolubydlícího napadl znovu a se slovy "Já tě zabiju" ho donutil, aby spolykal větší množství tablet diazepamu a warfarinu, což byly léky, které Miňo užíval.

"Věděl jsem, že když to sním najednou, tak mě to může zabít. Ale už jsem počítal s tím, že mě Čavajda  stejně utluče. Otravu léky jsem považoval za vysvobození. Když mě mlátil, připadal mi jako nafetovaný," vypověděl Miňo v přípravném řízení. Když Čavjada  usnul, Miňo se dostal z bytu ven a přivolal si pomoc. Jak zjistili znalci, Miňově smrti zabránil pouze včasný zásah lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám