Hlavní obsah

Bývalý šéf kampeličky Bezruč dostal sedm let

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý šéf Českomoravské družstevní spořitelny Petr Bezruč byl v úterý v Ostravě odsouzen k sedmi letům nepodmíněně. Bezruč prodal bez souhlasu družstevníků autosalón Svět aut v Ostravě-Hrabové a utekl na Slovensko. Policie ho tam ale našla.

Foto: Jan Marxt
Článek

Zadržen byl na Slovensku s falešnými doklady a s pozměněnou vizáží. Podle policie se snažil zapírat a usvědčily ho až otisky prstů. Bezruč pak strávil ve vazbě celé tři roky, aniž by soud v zákonné lhůtě stačil vynést rozsudek. Proto byl letos v únoru z vazby propuštěn.

Z krachu ČMDS je celkem obžalováno osm lidí, kteří měli kampeličku připravit asi o 400 miliónů korun. Obžalobu na Bezruče ale soud vzhledem ke složitosti celé kauzy projednával zvlášť.

Nepodařilo se prokázat, že Bezruč peníze opravdu dostal. Proto byl hlavní bod obžaloby překvalifikován ze zpronevěry na trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Bezruč nyní musí zaplatit konkursnímu správci jedné z dceřiných společností ČMDS způsobenou škodu ve výši 65 miliónů, což je znalecký odhad hodnoty dnes chátrajícího autosalónu.

Bezruč, stejně jako státní zástupce, si ponechal lhůtu pro odvolání. "Rozhodně se odvolám," řekl. Dodal, že se ničeho špatného nedopustil, ale má strach prozradit, co bylo v pozadí celé kauzy, "Dva týdny poté, co jsem skončil ve vazbě, někdo najížděl autem na moji manželku a děti," vysvětlil Bezruč svoji mlčenlivost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám