Hlavní obsah

Bývalý policista s vyhazovačem uvláčeli muže za autem k smrti. Soud jim potvrdil 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expolicista Martin Novotný a jeho známý Aleš Šepták neuspěli v úterý u Vrchního soudu v Praze se svým odvoláním proti třináctiletým trestům vězení za brutální vraždu muže z roku 2008. Soud jejich odvolání zamítl jako nedůvodná. Oba muži svou vinu popírají. Případ zůstával devět let odložený, dokud se neozval očitý svědek. Právě jeho výpověď byla pro soud zásadní.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Aleš Šepták (vpravo) a Martin Novotný (sedící) se svými obhájci u soudu v Plzni na snímku ze srpna loňského roku

Článek

Oba muži se v odvolání snažili dosáhnout buď na zprošťující rozsudek, případně ke zrušení odsuzujícího verdiktu a vrácení případu ke Krajskému soudu v Plzni k dalšímu dokazování. Obhájci obžalovaných se marně snažili soud přesvědčit o nevěrohodnosti očitého svědka.

„Nebýt výpovědi svědka, tak by k odsouzení dojít nemohlo,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „Jeho výpověď je ve srovnání s dalšími důkazy věrohodná,“ doplnil.

„Chtěl jsem jenom říct, že s tím prostě nemám vůbec nic společnýho, s tím případem. Docela mi to udělalo velký problémy. Vůbec s těma lidma nemám nic společnýho,“ trval na své nevině Šepták.

Expolicista s kumpánem stojí před soudem za 11 let starou vraždu. Oběť měli uvláčet za autem

Krimi

Bývalý policista Novotný a jeho známý Šepták, který se živil jako vyhazovač, podle pravomocného verdiktu v listopadu 2008 nejprve odvezli tehdy šestadvacetiletého muže na odlehlé místo u přehrady Bílý Halštrov nedaleko Aše, kde ho surově zmlátili. Muž se kvůli zlomené stehenní kosti a opilosti nemohl bránit ani utéct. Nakonec mu za opasek u kalhot přivázali lano a vláčeli ho za autem více než dva kilometry, přičemž poškozený prožíval obrovská muka, protože byl minimálně ze začátku při vědomí. Nakonec jeho tělo pohodili před areálem bývalé textilky Ohara a odjeli. Muž zemřel.

Soud v Plzni řešil případ trýznivé vraždy (archivní video)Video: Patrik Biskup, Právo

Motivem činu měla být podle žalobce žárlivost. Novotnému se prý nelíbilo, že si poškozený chce něco začít s jeho přítelkyní. Měsíc před vraždou se prý oba muži kvůli tomu pohádali v baru. „Nech ji být. Není pro tebe,“ zaslechl tam jeden ze svědků, jak Novotný poškozenému důrazně domlouvá.

„Úmyslem obžalovaných bylo zřejmě poškozeného jen postrašit, dát mu za vyučenou. Proč se to zvrtlo, se asi už nikdy nedozvíme,“ konstatoval státní zástupce.

Oba obžalovaní od počátku svou vinu popírali. Tvrdili, že poškozeného neznají, nemají s ním nic společného. „Poškozeného jsem neznal. Neměl jsem důvod ani motivaci mu ublížit. Žárlivost je blbost, o moji družku se vůbec nezajímal,“ prohlásil před třemi lety Novotný. Podobně se tehdy vyjádřil i Šepták. „S tím, co se stalo, nemám nic společného. Nechápu, jak jsem se do toho vůbec dostal. Mám tím zničený celý život, lidé na mě koukají jako na nějakého parazita,“ uzavřel Šepták.

Expolicistu a jeho komplice, kteří měli uvláčet za autem soka v lásce, pustil soud z vazby

Krimi

Policie se od počátku potýkala s nedostatkem důkazů. Chvíli po činu sice Novotného vyšetřovala, ale nakonec případ odložila. Až v roce 2017, tedy devět let po činu, se policii ozval svědek, který podle svých slov viděl auto s Novotným a Šeptákem, jak po silnici vláčejí tělo. Dříve se prý čin ohlásit bál, protože měl z Novotného údajně strach. „Měl jsem strach z Novotného, jako policista měl špatnou reputaci. Jsem ale silně věřící člověk a tížilo mě svědomí. Nakonec jsem sebral odvahu svědčit. Nedokázal bych s tím dál žít,“ vysvětlil muž.

Plzeňský soud mu nejprve neuvěřil a oba muže obžaloby v srpnu 2020 zprostil. Pražský vrchní soud nicméně v březnu následujícího roku zprošťující verdikt zrušil a vrátil případ do Plzně. Tam soud na základě vyšetřovacího pokusu výpověď svědka přehodnotil. „Tedy že mluvil pravdu. Zhodnotili jsme důkazy komplexněji a naše úvahy nyní vedly k odsuzujícímu rozsudku. Pokud obžalovaní takto nakládají s živým člověkem, museli si být vědomi toho, že to může vest k jeho smrti,“ řekl loni v srpnu plzeňský soudce Tomáš Bouček.

Oba muži byli, vzhledem k době páchání trestné činnosti, souzeni podle starého trestního zákoníku a za zvlášť trýznivou vraždu jim hrozilo 12 až 15 let vězení.

Soud osvobodil expolicistu obžalovaného za usmýkání muže za autem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám