Hlavní obsah

Bývalý obchodní ředitel Pražských služeb dostal pět let vězení

Praha

Městský soud v Praze ve čtvrtek uložil bývalému řediteli Pražských služeb (PSAS) Tomáši Kolingerovi nepodmíněný trest pěti let ve věznici s ostrahou. Důvodem bylo zneužití informací a postavení v obchodním styku. Kolinger také musí zaplatit peněžitý trest 500 tisíc korun. Rozhodnutí je nepravomocné, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bývalý obchodní ředitel Pražských služeb Tomáš Kolinger u Městského soudu v Praze.

Článek

Kolinger podle soudu ovládal společnost Lighthouse Consulting, později přejmenovanou na Ekolion, která se zabývala podobnou činností jako PSAS.

Obžaloba se kromě Kolingera týkala osmi lidí. Mezi obviněnými byly například insolvenční správkyně Helena Horová či Kateřina Korbelíková, která je podle médií švagrovou bývalého obchodního ředitele Pražských služeb.

Korbelíkové ve čtvrtek soud uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební lhůtou, Horové tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Horová navíc musí zaplatit peněžitý trest 250 000 korun.

Devět lidí obžalovali kvůli zakázkám Pražských služeb

Krimi

Kolingerovi hrozil až desetiletý trest. „Základním hlediskem, ke kterému jsme přihlíželi, je to, že od spáchání těch skutků uběhlo už téměř deset let,“ řekla soudkyně Zuzana Zápalková.

Uvedla, že není příznivkyní vysokých trestů po tak dlouhé době. „Nicméně sazba, která tam je, je pět až deset let a neoprávněný prospěch přesáhl 20 milionů korun. To jsou skutečnosti, které prostě nemůžeme pominout. Jedná se o závažnou trestnou činnost, porušení jeho postavení bylo dle našeho názoru značně brutální. Obžalovaný jako odborník v oboru musel vědět, do čeho jde a co riskuje,“ dodala.

Muž u Prahy skočil pod auto, i přes pomoc zemřel

Krimi

Podle obžaloby Kolinger mezi lety 2009 a 2013 vyvedl z firmy zabývající se svozem odpadu a čištěním veřejných prostranství přes 63 milionů korun. V dalších bodech však soud Kolingera i všechny zbylé žalované obžaloby zprostil.

Šlo mimo jiné o případ, kdy si Ekolion od PSAS měl nechat zaplatit za vstupenky, catering a pronájem prostor na koncerty skupin Rammstein, Depeche Mode, Scorpions či Stinga a další akce pořádané v O2 areně.

Nehospodárné nakládání s penězi v PSAS odhalil v roce 2012 hloubkový audit společnosti Deloitte Advisory. Následně Pražské služby ukončily spolupráci s Ekolionem. V březnu 2013 byl Kolinger odvolán na návrh představenstva z funkce. V roce 2014 policie provedla razii v sídle PSAS a Kolingera zatkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám