Hlavní obsah

Bývalý ministrův poradce souzen za podvody

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Externí poradce někdejšího ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita (ČSSD) Zdeněk Munzar (58) v pondělí stanul před středočeským krajským soudem, aby se zpovídal z miliónových podvodů. Podle obžaloby během let 1994 až 1997, tedy před tím, než se stal ministrovým poradcem, připravil rakouskou vodárenskou a plynárenskou společnost Hawle Armatury, jejíž českou pobočku v uvedenou dobu řídil, o téměř 20 miliónů korun.

Foto: Archív MS

Helena Čermáková

Článek

Žalobkyně Jana Jahodová míní, že Munzar se dopustil trestných činů podvodu, zneužívání informací v obchodním styku a zpronevěry. "V podstatě vyfakturoval služby poškozené společnosti Hawle Armatury, které vykonány nebyly," upřesnila Jahodová.

Dovolená na účet firmy

Jak dále uvedla při čtení obžaloby, Munzar si například v letech 1994 až 1995 pravidelně připisoval odměny k platu, které činily až 400 tisíc ročně. V roce 1996 pak prý exporadce vyrazil za firemní peníze společně se svojí manželkou, syny a dalšími dvěma příbuznými na dovolenou do Izraele. S dietami stála téměř 400 tisíc korun. Munzar, který byl zároveň menšinovým vlastníkem firmy, v pondělí odmítl jakýkoliv podvod. "Nic jsem nedělal za zády majitele, o tom všem, z čeho jsem obžalován, jsem ho informoval," řekl.

K cestě do Izraele uvedl, že byla určena pro obchodní jednání s ruskou emigrací žijící v zemi a cílem byla expanze firmy na ruské a ukrajinské trhy. "Já jsem si ale v den po příletu do Izraele zlomil nohu, a proto výsledky jednání byly značně omezené," prohlásil Munzar.

Audit napověděl

Podle Jahodové rakouský majitel firmy pojal v roce 1997 podezření a nechal udělat audit. Munzara kromě výsledků auditu usvědčují především výpovědi svědků, kteří po Munzarovi v roce 1997 převzali jednatelství. Spolu s Munzarem stojí před soudem také podnikatel Aleš Chán, který je v jednom z bodů obžaloby jako spolupachatel. "Po předchozí dohodě uvedli Hawle Armatury v omyl v úmyslu obohatit se, když uzavřeli tři fiktivní faktury na neexistující plnění," uvedla Jahodová. Podle ní navíc Chánova firma neměla fakturovanou činnost ani uvedenou v obchodním rejstříku.

Firmu tak údajně připravili o pět miliónů korun. K soudu se s nárokem na náhradu škody obrátili rovněž zástupci společnosti, kteří požadují po Munzarovi uvedených téměř 20 miliónů a po Chánovi 5 miliónů korun. Líčení pokračuje dnes výslechem obžalovaných, na středu a čtvrtek jsou pozváni svědci. Pokud se všichni dostaví, je možné, že pátek padne rozsudek. Munzarovi, který ukončil svou misi na ministerstvu současně s odchodem Lachnita z ministerské funkce v roce 2002, hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám