Hlavní obsah

Bývalý ministr Ježek vysoudil na úřadu vlády 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Deset tisíc korun vysoudil na úřadu vlády bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek. Odškodné mu v pondělí přiřkl pražský městský soud za újmu, kterou mu před lety způsobil svými výroky souvisejícími s privatizací Čokoládoven Praha někdejší ministr Jaroslav Bašta (ČSSD).

Foto: Archiv MissOK

Natálie Novosadová

Článek

Úřad vlády taktéž musí zaplatit 55 tisíc korun za náklady na soudní řízení. Ježek původně požadoval 160 tisíc korun, ovšem soudkyně Jaroslava Lobotková rozhodla o symbolické náhradě.

Dnešní jednání se týkalo pouze finanční satisfakce. Před pěti měsíci totiž pražský vrchní soud již pravomocně rozhodl o tom, že se úřad musí Ježkovi veřejně omluvit.

Bašta se již omluvil

Bašta před zhruba pěti lety uvedl, že na Ježka bylo podáno trestní oznámení kvůli porušování povinností při správě cizího majetku. Ježek kvůli tomu podal v roce 2001 žalobu. Bašta se u soudu bránil tím, že jeho výroky byly chybně interpretovány a on sám se již Ježkovi omluvil.

"Nikdy jsem neřekl, že pan Ježek se dopustil trestného činu. Byla to dezinterpretace. To bylo jádro sporu a omluvy. Pokud jsem viděl nějakou svou chybu, pak to bylo to, že jsem se dostatečně důrazně nepostavil proti této dezinterpretaci," konstatoval před časem Bašta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám