Hlavní obsah

Bývalý exekutor se u soudu přiznal k mnohamiliónové zpronevěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý exekutor Jozef Višváder obžalovaný ze zpronevěry 66 miliónů korun se v úterý před pražským městským soudem přiznal k většině z pětačtyřiceti žalovaných skutků. Během sedmi let nevyplatil klientům peníze, které pro ně vymohl, ale použil je pro vlastní potřebu.

Foto: Policie ČR

Jozef Višvader (archivní foto)

Článek

„Kombinací faktorů jsem se začal nalézat ve finanční tísni,“ uvedl Višváder. Mezi ony faktory uvedl celosvětovou ekonomickou krizi z roku 2008, kvůli které nastal pokles zájmu o nemovitosti. Zároveň prý špatně investoval do pozemků. „Na příjmové stránce došlo k celkovému poklesu,“ uvedl exekutor, který si v současnosti odpykává 11,5 roku ve vězení. Pokud ho soud v aktuální kauze uzná vinným, hrozí mu dalších až dvanáct let vězení.

Použil 80 miliónů na své dluhy

Kauza, kterou nyní soud projednává se týká období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ. Podle svých slov začal peníze, které vymohl, používat pro svou potřebu v roce 2006. Když se dostal do finančních problémů, dluhy splatil jistotou, kterou u něj složil dlužník z jiného exekučního řízení – stavební firma Geosan Group. Celkem to bylo 80 miliónů korun.

Za to dostal trest 8,5 roku vězení. Předtím byl odsouzen ke třem letům vězení za podvod. Oba tresty se mu tak sečetly.

Exekutorská komora navrhovala Višváderovo odvolání z funkce v roce 2006 v souvislosti s jeho odsouzením za podvod. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ho z úřadu neodvolal. Argumentoval tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl exekutorem.

Podmíněný trest za podvod byl později přeměněn na nepodmíněný a na Višvádera byl vydán evropský zatykač.

Ukrajinský úvěr

V roce 2012 ho policie zadržela na rumunsko-ukrajinské hranici. Úřadům tvrdil, že nechtěl utéct, ale jel si prý do banky na Ukrajinu pro úvěr, kterým chtěl splatit osmdesátimiliónovou jistinu. Stejně vypovídal i v úterý.

„Neutíkal jsem, ale zachraňoval celý ten systém, nechtěl jsem přijít o firmu. Nebylo mým motivem, že bych zdrhal, ale na poslední chvíli jsem zachraňoval situaci,“ řekl Višváder, který si prý ve vězení v rámci zpětné reflexe uvědomil, že se měl zachovat jinak.

Višváder se podle svých slov v rámci obvinění, kvůli kterému stojí před soudem, přiznal k dalšímu trestnému činu. Údajně měl zpronevěřit asi 34 miliónů od Železáren Veselí. Tento případ je ale zatím ve fázi vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám