Hlavní obsah

Bývalému studentovi medicíny snížil soud trest za vraždu matky a bratra

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O dva roky snížil v pondělí Vrchní soud v Olomouci trest vězení šestadvacetiletému bývalému studentovi medicíny. Mladý muž původně v červenci u Krajského soudu v Brně dostal za vraždu své třiapadesátileté matky a o dva roky staršího mentálně postiženého bratra v Jihlavě dvacet let. Vrchní soud vyhověl odvolání obžalovaného.

Bývalý student medicíny u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

„Z podnětu odvolání obžalovaného jsme rozsudek soudu prvního stupně v celém rozsahu zrušili a nově rozhodli tak, že jsme obžalovaného uznali vinným zločinem vraždy na dvou osobách, za což jsme mu uložili trest odnětí svody ve výši 18 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Hlavním důvodem snížení trestu bylo podle něj to, že zatímco podle krajského soudu muž zavraždil matku i bratra ze zištných důvodů, aby dědil, vrchní soud se s tím neztotožnil. „Podle nás není žádný důkaz, který by tento záměr obžalovaného prokazoval,“ konstatoval Cik. Hlavním motivem vražd byly rodinné rozpory. Odvolací soud zohlednil i to, že obžalovaný nebyl dosud trestán, ale i to, že se k činu doznal.

Bratrovi téměř uřízl hlavu

K činu došlo loni 12. října nad ránem. Mladík, nadějný houslista, skladatel, primáš muziky folklórního souboru, dorazil do Jihlavy autem z Brna, kde bydlel. Byt si otevřel vlastními klíči a prakticky ihned se s nožem v ruce vrhl na svou matku, která se vzbudila. Začal do ní bezhlavě bodat. Žena se sice bánila, ale neměla šanci.

Její syn ji na posteli několikrát bodl a nakonec podřízl. O brutálnosti útoku svědčí mj. to, že oběti mj. přeťal žebra. Celkem jí zasadil šestadvacet bodných a řezných ran. Žena byla na místě mrtvá.

Poté šel mladík podle obžaloby do pokoje svého mentálně postiženého bratra, kterého vzbudil křik matky. Tvrdil mu, že se nic neděje a může klidně dál spát. Pak se po zhruba hodině do pokoje bratra vrátil a i jeho zavraždil. Podřízl jej tak, že mu téměř uřízl hlavu. Nůž se zastavil až o krční páteř. Napadený podle žalobce umíral ještě několik desítek vteřin a podle stop na rukou si dokonce chtěl ještě nůž z rány vytáhnout.

Vraždu měl promyšlenou týdny dopředu

Plány na vraždu své matky promýšlel mladík podle obžaloby několik týdnů. Snažil se myslet na vše. Pořídil si dvoje latexové rukavice pro případ, kdyby se jedna při útoku nožem, což se také stalo, protrhla. Opatřil si také náhradní ošacení kvůli potřísnění krví a na cestu si vzal vražedný nástroj – nůž s čepelí dlouhou čtyřiadvacet centimetrů.

V brněnském bytě nechal svůj mobil, aby nebylo možné sledováním jeho signálu prokázat, že byl v Jihlavě v době vraždy. Ještě než vešel do bytu své matky, v blízké garáži se převlékl a ve sklepě na sebe navlékl starý kabát.

Po vraždě bratra udělal v bytě nepořádek, aby to vypadlo jako loupežné přepadení, a z bytu odnesl přes sto tisíc korun. Poté se v garáži opět převlékl a odjel zpátky do Brna. Do jihlavského bytu se vrátil o tři dny později. Zavolal na tísňovou linku a plačící předstíral, že své příbuzné našel už mrtvé. Policisté však záhy zjistili, že lže, když tvrdí, že v Jihlavě předtím nebyl.

Měl totiž smůlu. Do Jihlavy z Brna sice v inkriminovaný den vyrazil po vedlejších cestách, aby se vyhnul dálničním kamerám, ale cestou jej zastavila policejní hlídka. Nesvítilo mu totiž na autě světlo. Dostal blokovou pokutu. Když pak byl díky zaznamenanému přestupku usvědčen ze lži, přiznal se a začal s policií spolupracovat.

Kdyby jej neodhalili, mohl dědit až 5 miliónů

Vraždu matky prý naplánoval proto, že byla psychopat a nesnesitelný despota. Tvrdí, že se jí bál, protože ho tyranizovala, a navíc i často bila jeho postiženého bratra, o kterého se v jihlavské domácnosti starala.

„Už se to nedalo vydržet, měl jsem toho plné zuby. Pak ve mně začala hlodat myšlenka, že by bylo lepší, kdyby byla mrtvá. Já bych měl klid, i bráchovi by bylo líp. Přišlo mi to jako nejlepší řešení,“ řekl obžalovaný.

Bratra údajně zabil, protože věděl, že stejně skončí ve vězení a on by zůstal na světě sám. „Tak jsem si řekl, že bude lepší, když zabiju i jeho. Díval jsem se chvíli, jak spí, pohladil jsem ho a pak jsem to taky udělal,“ přiznal se mladík.

Kdyby nebyl odhalen, mohl se stát univerzálním dědicem, především nemovitostí za víc než pět miliónů. Z toho obžaloba vyvozovala, že jednal ze zištných důvodů, a přiklonil se tomu na rozdíl od vrchního i krajský soud.

To, že by jednal ze zištných důvodů, mladík popíral. Tvrdí, že měl dostatek peněz i práci. Podle znalců ale hrály peníze v jeho životě důležitou roli. Ze spisu vyplynulo na povrch mj. to, že dlouhou dobu nechával matku a otce při tom, že v Brně úspěšně studuje medicínu. Ze školy sice odešel už po třetím semestru, ale od otce si i poté dál nechával několik let vyplácet výživné na studia. Promovat měl právě loni, kdy k vraždám došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám