Hlavní obsah

Bývalému kriminalistovi hrozí 5,5 roku vězení za prodávání informací

Právo, ape
Ústí nad Labem

Bývalý ústecký kriminalista Michal Havel, který je obžalován ze zneužití pravomoci, přechovávání drog a podvodu, by měl podle státního zástupce zůstat ve vězení 5,5 roku. Žalobce Radek Bělor to v pondělí navrhl ve své závěrečné řeči u Okresního soudu v Ústí nad Labem. Havel měl podle něj mimo jiné přijímat úplatky a prodávat informace do drogového podsvětí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby měl Havel přijmout nebo vyžadovat dohromady zhruba půl miliónu korun. Ve stejné výši mu proto státní zástupce navrhuje také peněžitý trest. Již v přípravném řízení jeden ze svědků nabídku informací za úplatu přiznal, později u soudu ale výpověď popřel.

Peníze měl Havel chtít a nakonec dostal 200 tisíc korun přes prostředníka od odsouzeného organizátora obchodu s drogami. Za to měl vyřešit trestní oznámení, které na něj měl údajně podat jeho známý právě kvůli obchodu s drogami. Žádné takové trestní oznámení ale podle Bělora neexistovalo. Havel je proto obžalován i z podvodu.

Měl brát drogy

Kromě některých svědectví podle Bělora usvědčují Havla odposlechy a SMS zprávy. Skutky popsané v obžalobě tak má za prokázané. Kromě požadování peněz u Havla doma při domovní prohlídce policisté nalezli 20 gramů kokainu. Podle obžaloby měl předávat dalšímu člověku také sáčky s pervitinem. „Obžalovaný Havel se drog neštítil a měl zkušenosti s jejich užíváním,“ uvedl Bělor.

Havel již dříve před soudem svou vinu popřel. Podle něj jde o komplot lidí, které jako kriminalista protidrogového oddělení sám stíhal.

Spolu s Havlem jsou obžalováni další čtyři lidé. Někteří z nich měli úplatky předávat nebo předání zprostředkovat. Pro ně Bělor navrhuje podmínky, pro další dva pak vězení, ale jako souhrnný trest za předchozí odsouzení.

Havlovi, který v roce 2014 strávil po zatčení několik týdnů ve vazbě, hrozí podle právní kvalifikace případu až 10 let vězení. Z řad policie byl krátce po obvinění propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám