Hlavní obsah

Bývalého šéfa ruzyňské věznice soudí kvůli korupci. Lži a objednávka, odmítl obžalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V projednávání údajné korupce bývalého šéfa ruzyňské věznice Ivana Horáka v úterý pokračoval Obvodní soud pro Prahu 6. Soud vyslechl několik svědků, mimo jiné i personální psycholožku věznice. Ta vypovídala o znatelném nátlaku z Horákovy strany a o některých nestandardních praktikách. Horák její výpověď odmítl jako lživou.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel ruzyňské vazební věznice Ivan Horák u soudu.

Článek

Podle psycholožky, která vyšetřuje uchazeče o práci ve vězeňské službě, na ni Horák například tlačil, aby byli někteří přijati i přes to, že neprošli testem. „Bylo to nepříjemné, často prosazoval některé lidi, aby byli přijati. Obecně se jednalo o lidi nevhodné,“ uvedla žena. „Byli tak nevhodní, že to bylo na zamítnutí, a já to pak schytávala,“ doplnila.

Podle Horáka ale k žádnému nátlaku nedocházelo, byť připustil, že mohlo dojít k „napjaté situaci“, kdy ve věznici chyběl personál. „Ve věznici chyběly desítky osob. Vycházelo to zhruba na jeden kladný psychotest z deseti, což se mi samozřejmě nelíbilo,“ nechal se slyšet a vysvětlil, že chtěl například uchazeče, kterým vyšel test průměrně, i tak přijmout a třeba za rok nechat udělat test znova. „Vylučuju, že bych zasahoval do její pravomoci,“ zdůraznil Horák.

Bývalého šéfa ruzyňské věznice čeká soud kvůli korupci

Krimi

Svědkyně také uvedla, že se prý vědělo v komisích, které rozhodovaly například o předčasném či podmínečném propuštění nebo o přerušení trestu, komu má být trest přerušen, kdo má jít „ven“ na týden nebo dva a podobně. „Někteří lidé v odborných komisích z toho byli konsternováni,“ řekla žena, která uvedla příklad vězně, který byl odsouzen na osm let, ale už po roce mu byl trest přerušen.

„Já jsem toho účastná nebyla, ale mělo to být předem nadiktováno panem ředitelem,“ vypověděla. „Často bylo dopředu rozhodnuto třeba o podmínečném propuštění, jen aby to (členové komise) podepsali,“ upřesnila posléze.

Horák toto tvrzení rovněž odmítl. „Tohle jsou prostě lži, které mě mají poškodit. Jsou to prostě lži a lži a lži,“ reagoval na výpověď psycholožky.

Soud poté ještě provedl listinné důkazy a přehrál několik audionahrávek, kde hovoří Horákův spoluobžalovaný Pavel Mezei. Toho soud ještě chce dovyslechnout při příštím, prosincovém jednání.

Hrozí mu až 10 let

Podle státního zástupce Michala Muravského si měl Horák nechat slíbit úplatek v podobě sponzorského daru pro fotbalový klub ve Lhotě na Kladensku, který vede. Za to měl Horák podle obžaloby zařídit přesun jednoho odsouzeného z jiné věznice do Ruzyně s tím, že mu pak „vydá pozitivní hodnocení odsouzeného pro účely jeho podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody.“

Prostředníkem měl být právě Mezei, kterému hrozí trest za podplácení a za navádění ke zneužití pravomoci úřední osoby. Horák může v případě odsouzení jít za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému do vězení až na deset let.

Oba obžalovaní při minulém jednání obžalobu odmítli s tím, že se ničeho nedopustili. Podle Horáka byl jeho odchod z vedení věznice i tato kauza takzvaně „na objednávku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám