Hlavní obsah

Bylo málo mrtvých, loudil zloděj kleští o nižší trest

Právo, Petr Kozelka

Místo toho, aby nastoupil do vězení za dříve spáchané krádeže, brouzdal již devětkrát trestaný recidivista při loňském jarním nouzovém stavu po Brně. Do oka mu nakonec v jednom z obchodních center padly kleště. Do kalhot si dal rovnou dvoje, jenže hned za pokladnami jej zadržela ostraha.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U soudu se pak proti trestu třiceti měsíců vězení hájil tím, že situace přece nebyla tak zlá, neboť při pandemii koronaviru tehdy bylo ještě málo mrtvých. Recidivista měl nastoupit do vězení loni v březnu.

Obžalovaný trestnou činnost páchá kontinuálně od roku 2016. Opakované tresty vězení nevedly k nápravě
soudkyně

Místo toho ale jen vzkázal, že má virózu a má obavy z covidu-19. To mu ale nebránilo v tom, aby ukradl dvoje kleště v ceně téměř dvou tisíc korun. Po zadržení ochrankou putoval do rukou přivolaných policistů, kteří jej odvezli rovnou do vězení.

Brněnský městský soud mužovo chování ohodnotil jako maření úředního rozhodnutí a krádež v době nouzového stavu, za což vyměřil trest 30 měsíců vězení. Recidivistovi přitom hrozilo až osm let, ovšem s potrestáním se nesmířil a podal odvolání.

Pro pár facek málem ubodal spolubydlícího, soud mu potvrdil 9,5 roku

Krimi

„Obhajobou je připomínána objektivní skutečnost, že v den spáchání trestného činu, 15. dubna 2020, bylo na celém území Jihomoravského kraje pouze 247 nakažených osob a 12 mrtvých. I proto je trest ve výši 30 měsíců považován za zjevně nepřiměřený,“ zvolil do svého odvolání nečekané statistické argumenty.

Navíc dodal, že přece ukradené nůžky vrátil a do vězení nenastoupil proto, že se staral o těhotnou přítelkyni. Obhajoba pak ještě tvrdila, že přísnější tresty by měly podle stejné logiky být i za epidemie chřipky nebo spalniček.

Tíživé okolnosti krádež neomlouvají

Senát v čele se Šárkou Dufkovou ale na podobnou argumentaci odmítl slyšet.

„Obžalovaný musel být srozuměn s tím, že byl vyhlášen nouzový stav v souvislosti s ohrožením zdraví vzhledem k pandemii koronaviru, když sám v žádosti o odklad trestu možnost virového onemocnění zmiňuje. Ani to ho však neodradilo od toho, aby v době, kdy již měl být ve vězení, páchal majetkovou trestnou činnost,“ upozornila soudkyně.

Nakažený koronavirem na Tachovsku napadl důchodce. Dostal podmínku

Krimi

Neuspěl ani argument s nízkým počtem mrtvých a nakažených. „Nízká čísla nakažených, popřípadě i mrtvých, byla právě v návaznosti na okamžitá opatření přijatá vládou včetně vyhlášení nouzového stavu. Nelze akceptovat ani polehčující okolnost, že obžalovaný spáchal trestnou činnost pod vlivem tíživých okolností, neboť je nutné konstatovat, že velké množství občanů se nachází v tíživých okolnostech jak zdravotního, tak finančního charakteru, a nelze akceptovat, že by takovéto situace řešili trestnou činností,“ zdůraznila Dufková.

„Obžalovaný trestnou činnost páchá kontinuálně od roku 2016. Opakované tresty vězení nevedly k nápravě. Je tak nutné přistoupit k ochraně společnosti před jeho opakujícím se trestným jednáním,“ dodala Dufková s tím, že uložený trest je ještě velmi mírný.

Reklama

Výběr článků

Načítám