Hlavní obsah

Byli to slušní, bezproblémoví kluci, tvrdí o žhářích z Vítkova známí

Právo, Radim Kijonka, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Benešov

Jako bezproblémové kluky, kteří pokaždé pěkně pozdravili, ochotně lidem pomohli, popisují sousedé a známí dvojici ze čtyř obviněných mladíků ze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově. Podle informací Práva dvojice pochází z Horního Benešova na Bruntálsku. Jejich rodiny jsou z toho v šoku, matka jednoho mladíka se po zatčení syna nervově zhroutila.

Foto: Právo

Jeden z domů v Horním Benešově, ve kterém policie zatkla podezřelé pachatele kvůli žhářskému útoku na romskou rodinu ve Vítkově.

Článek

Celé 2,5tisícové město nemluví o ničem jiném, než o velkém středečním ranním zátahu speciálního policejního komanda. „Tak to mě opravdu ranilo, nikdy bych to do něho neřekla, že něco takového může udělat. Znám ho odmalička. Vždycky pěkně pozdravil, zeptal se mě, jak se mi daří,“ konstatovala sousedka jednoho ze žhářů. Jde o 25letého mladíka, který letos dokončil místní učiliště. „Byl to takový věčný student, letos se mu konečně podařilo dodělat tu školu i s maturitou,“ popsala ho sousedka. V současné době však byl bez práce.

Jeho matka se o zatčení a obvinění ze žhářství nechtěla bavit. „Já o tom vůbec nic nevím, nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekla a zabouchla za sebou dveře. Podle sousedů byla na syna sama, otec od nich odešel. Ale všichni je líčí jako slušné a spořádané lidi, matku také jako hodnou ženskou.

Mladíci, kteří si hráli před domem, znají útočníka na romskou rodinu dobře. „Nikdy bych do něho neřekl, že něco takového udělá. Byl v pohodě, ale s nikým se tady moc nebavil. Nikdy se ale k Romům moc nevyjadřoval, dával si pozor, co říká. Většinou chodil do posilovny, nebo na hřiště za dům boxovat,“ vylíčili mladíci.

Další sousedka líčí útočníka z řad extremistů také jako ochotného kluka. „Vždycky, když jsme něco potřebovali, tak nám přišel pomoc, dokonce se nás sám ptal, jestli s něčím nechceme pomoct,“ konstatuje sousedka.

Foto: Repro ČT, Novinky

Matka zadržených bratrů se zhroutila

Dalším obviněným má být podle informací Práva 29letý mladík. Speciální policejní komando zatklo i jeho o dva roky mladšího bratra. Jejich matka se kvůli tomu zhroutila. Dveře jejich bytu v panelovém domě v Horním Benešově otevřela příbuzná, která za rodinou přijela. „Nezlobte se, ale matka se zhroutila, jsme z toho všichni v šoku. Nikdo nám doteď nic neřekl, prakticky nic nevíme,“ řekla pouze příbuzná a slušně ukončila rozhovor ve dveřích s žádostí, aby matka mohla zůstat v klidu. Podle informací Práva policie nakonec mladšího syna pustila, starší však měl putovat do vazební cely. „Opravdu o tom nic nevíme,“ dodala příbuzná.

Sousedka oba bratry popisuje jako bezproblémové hochy. „Oba kluci jsou slušní, vždycky mě pozdravili, nebyli s nimi žádné problémy. Jsem z toho hodně překvapená, je mi té rodiny hrozně líto, byla naprosto pohodová,“ vylíčila Marie Hastíková. Podle další sousedky nikdy nikomu neublížili, na nikoho neútočili. „Jsem z toho v šoku, neřekla bych to do nich. Všichni se ptají, jak je to možné. Jejich babička je navíc strašně pobožná,“ konstatuje mladší sousedka.

Další soused si přece jen všiml, že starší bratr k extremistickým skupinám vyjadřoval sympatie. „Bylo vidět, že se stýká s nějakou skupinou skinheadů,“ konstatoval. To potvrzuje i další muž, který zná otce obou bratrů. „Právě v zaměstnání jsem slyšel, že policie sebrala oba dva. Jejich otec se tady v práci akorát na chviličku objevil a hned zase mazal pryč. Vím stoprocentně, že starší z těch bratrů v něčem takovém jel, že uznával ty různé nacistické skupiny,“ vylíčil jeden z obyvatel Horního Benešova. „Ti kluci se tady chovali normálně. Měli sice nějaké incidenty s Romy, ale nic podobného jako Vítkov se nedělo. Nečekali jsme to, že by to mohli být zrovna oni,“ podotkl místní obyvatel.

Starší ze zadržené bratrské dvojice podle něj pracoval v Horním Benešově v místních městských službách. „Ti bratři navenek působili normálně, vždyť to byli sportovci, hráli hokej, fotbal. Člověk by určitě neřekl, že v něčem takovém jedou,“ doplnil znalec místních poměrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vypálený dům ve Vítkově strhly stroje

Dům romské rodiny ve Vítkově, do kterého před několika týdny vhodili neznámí žháři zápalné láhve a způsobili tím těžké popáleniny dvouleté holčičce, byl...

Výběr článků

Načítám