Hlavní obsah

Exponáty pro výstavu o Marilyn Monroe zmizely náhodou při podvodu s dopravou

Právo, har
Praha

Pražské policii se podařilo zjistit, jakým způsobem se při transportu ztratily věci určené pro loňskou výstavu o Marilyn Monroe, která se konala na Pražském hradě. Exponáty podle zjištění kriminalistů padly za oběť údajným podvodníkům, kteří se soustředili na nákladní automobilovou dopravu. Tři lidé si již kvůli tomu v minulých týdnech vyslechli obvinění z podvodu, čtvrtý z podílnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Z pražské výstavy Marylin

Článek

Tři stíhané soud následně poslal do vazby, sdělil Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že obviněným hrozí až desetileté tresty vězení. Tři ze stíhaných jsou Češi, čtvrtý Slovák.

„Základem pro jejich protiprávní jednání byl portál nabízející zakázky pro nákladní automobilovou dopravu. Zde si obvinění vytipovali konkrétní objednávku, o kterou následně přes různé prostředníky projevili zájem. Tu poté ale přetransportovali na úplně jiné místo, než bylo uvedeno v objednávce,“ popsal Hulan.

Stíhaní prý využívali i služeb přepravců, kteří neměli tušení, že se podílejí na něčem nekalém. Ztráta cenných věcí určených pro výstavu o slavné herečce navíc zřejmě byla spíše dílem náhody.

Nevěděli, co kradou 

„Paradoxem na celém tomto případu je, že obvinění s největší pravděpodobností vlastně ani nevěděli, že z (holešovického) přístaviště odvážejí, krom jiného, i část exponátů a technického zázemí pro zmiňovanou výstavu Marilyn Monroe,“ uvedl Hulan.

Policie se případem začala zabývat loni v květnu, když se ztratily věci patřící několika vlastníkům v celkové hodnotě téměř sedmi miliónů korun. V sedmi kamiónech byly odvezeny na neznámé místo.

Kriminalisté koncem loňského srpna provedli prohlídky skladů na Berounsku, v nichž našli řadu ukradených věcí. Mezi nimi objevili i přibližně třetinu ze ztracených věcí určených pro výstavu o Marilyn Monroe. Osud zbylých exponátu zatím není jasný, policie ovšem na případu dál pracuje.

„Kriminalisté i nadále v rámci prošetřování zjišťují, kolika dalších obdobných podvodů se mohli obvinění dopustit a v jakém rozsahu,“ podotkl Hulan.

Reklama

Související články

Senzační výstava o Marilyn Monroe

V Jízdárně Pražského hradu byla otevřena výstava o nejslavnější hvězdě Hollywoodu Marilyn Monroe, hrdince filmů Někdo to rád horké a Páni mají radši blondýnky....

Výběr článků

Načítám