Hlavní obsah

Byl v cizinecké legii, teď kvůli bludům míří do detence

Právo, Aleš Fuksa

Francouzské úřady letos v dubnu vyhostily do Česka Antonína M. (40) z Kroměřížska, který sloužil ve Francouzské cizinecké legii a posledních osm let strávil ve vězení za pokus o vraždu. V násilí pokračoval i po deportaci na Moravě, fyzicky napadl svou matku se sestrou. Skončil ve vazbě, ale na rozdíl od své francouzské anabáze odsouzen do vězení nebyl. Lékaři totiž zjistili, že již roky trpí vážnou psychickou poruchou. Po zadržení si totiž vyrval kartáčkem na zuby levé oko.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Hlasy mu tvrdily, že si má ublížit, že si má vypíchnout levé oko,“ sdělil soudní znalec, psychiatr Pavel Konečný. Soudce Okresního soudu v Kroměříži Petr Marák proto ve středu poslal bývalého příslušníka cizinecké legie na neurčito do zabezpečovací detence.

„Umístění do zabezpečovací detence je namístě. Ústavní ochranná léčba by nezajistila účinnou ochranu společnosti,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, Antonín M. může proti němu podat stížnost.

Slyšel vnitřní hlasy

Detence může pro Antonína M. znamenat až celoživotní pobyt v psychiatrické léčebně se zvláštní ostrahou. Soud totiž musí jednou za rok přezkoumat, zda důvody pro detenci trvají.

Statný muž strávil začátkem tisíciletí zhruba dva a půl roku ve Francouzské cizinecké legii. Ve Francii žil od konce 90. let. Od roku 2009 byl ve vězení za pokus o vraždu.

Agresivní byl i za mřížemi, kdy opakovaně napadal francouzské dozorce a snažil se utéct. Podle svých slov trpěl už od roku 2004 vnitřními hlasy, které mu přikazovaly, co má dělat. I z toho důvodu zřejmě podle soudního znalce spáchal ve Francii v roce 2009 pokus o vraždu.

„Myslel si, že je bůh. A co zabije, dokáže také oživit. Vnitřní hlasy mu říkaly, že musí zabít. Tak to popisuje,“ vysvětlil Konečný. Ve francouzském vězení zůstal dlouhé roky téměř neléčený a jeho zdravotní stav se nadále zhoršoval.

„Dlouhodobě trpí silnou psychotickou poruchou, doprovázejí ji bludy, halucinace. Jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti jsou zcela vymizelé,“ uvedl k jeho osobnosti znalec.

Po příjezdu do Česka se o něj starala kurátorka. Zaručila se za něj i jeho sestra žijící s matkou. Ubytovaný byl v azylovém domě. Vzhledem k jeho vracející se nepříčetnosti jej však vedení azylového domu chtělo po několika měsících vyhodit.

Tak vtrhl ke své sestře s tím, že musí zabít matku, kterou špicí boty kopl do obličeje. Tvrdil, že ho matka každý večer navštěvuje v azylovém domě. „Byly to bludy,“ myslí si psychiatr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám