Hlavní obsah

Byl to výbuch mozku, uvedla žena, která pobodala přítele. Soud ji osvobodil

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Několik slz štěstí skanulo po tváři Marii Hynčicové z Rajhradu na Brněnsku, když ji ve čtvrtek senát brněnského krajského soudu v čele s Danielem Plškem osvobodil z obžaloby pro pokus o vraždu. Hynčicová totiž loni v dubnu pobodala svého přítele, který ji dlouhodobě bil a urážel. Ženě hrozilo až 18 let za mřížemi, podle soudu ale po noži sáhla v nutné sebeobraně.

Článek

Soužití osmapadesátileté Hynčicové a jejího o rok staršího přítele mělo k ideálu daleko. V domě často drnčela okna při zuřivých hádkách a muž sám při nich nešel pro ránu daleko. Partnerský nesoulad nakonec vyvrcholil po jedné z hádek, kdy muž nejprve své přítelkyni rozšlapal mobil, pak vykopl dveře od místnosti, kde se před ním skrývala, a sprškou ran ji zahnal do kuchyně. Tam vystresovaná žena sáhla po noži a svého druha desetkrát bodla. Jen shodou náhod nezasáhla žádný životně důležitý orgán.

„Nevydržela jsem ten psychický tlak, byl to výbuch mozku, ani jsem nebyla schopná pořádně si uvědomit nebezpečí svého jednání. Je mi to moc líto, je pro mě moc těžké, že jsem vlastní rukou zranila člověka,“ slzela před soudem Hynčicová.

Mám takovou blbou povahu, že když jsem naštvaný, zatmí se mi. A ona se mi připletla do cesty.
napadený přítel

„Její reakce byla vyvolána napadením ze strany druha. Byla zahnaná v rohu místnosti bez možnosti útěku, neměla jiné prostředky, jak útok odvrátit. Jednala ve strachu impulsívně, ale ne nepřiměřeně. Nechtěla ho zabít,“ přizvukovala ženina obhájkyně.

Muž se přiznal k útoku 

A soudci se nad ženou ustrnuli. „Muž sice na obžalovanou útočil holýma rukama, pěstmi a kopy, ale pokud fyzicky slabší žena sáhne v takové chvíli po prvním předmětu, co jí přijde pod ruku, v našem případě to byl nůž, a brání se, není to vybočení z mezí nutné obrany,“ konstatoval soudce Daniel Plšek.

Ženu před kriminálem zřejmě zachránila výpověď pobodaného muže, který před soudem pokorně přiznal, že zaútočil jako první. „Mám takovou blbou povahu, že když jsem naštvaný, zatmí se mi. A ona se mi připletla do cesty. Ten den jsem jí mlaskl s telefonem, vyvalil jsem dveře, a jak jsem byl v ráži, protože ten den jsem měl špatnou náladu, vletěl jsem na ni. Nadával jsem jí a najednou jsem viděl, že má v ruce nůž. Snažil jsem se ho vzít, pak jsem zjistil, že jsem pobodaný,“ popsal situaci ze svého pohledu.

S verdiktem nebyl příliš spokojen státní zástupce, podle kterého konflikty v soužití vyvolávala jak žena, tak i její druh. „Před útokem si vzala prášky a zapila je alkoholem, tím odbrzdila své agresívní jednání se sadistickými sklony, jak upozornili znalci. Byla sice napadena jako první, ale ve chvíli útoku už podle znalců necítila strach, ale jen agresi,“ prohlásil žalobce s tím, že po pečlivém prostudování verdiktu zváží odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám