Hlavní obsah

Byl to adrenalin, řekl u soudu muž, který se vloupal do Werichovy chalupy

Plzeň

Během přísných restrikcí za loňské jarní koronavirové krize nemohl František Keila (36) jezdit pravidelně za prací do Německa, a tak se začal nudit. Našel si proto adrenalinovou zábavu, která spočívala ve vloupávání do rekreačních objektů, odkud bral většinou jen drobnosti jako trofej.

Obžalovaný u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státního zástupce od února do května vnikl do téměř dvou desítek různých chat a chalup. Byla mezi nimi i chata herce Jana Wericha. Případ začal ve čtvrtek projednávat klatovský okresní soud.

„Jsem člověk, který k životu potřebuje adrenalin. Vloupání bylo pro mě vzrušení, nedělal jsem to kvůli penězům. Mám vysoký příjem,“ řekl před soudem Keila. Celá věc ho podle jeho slov mrzí. „Nikdy jsem neměl žádné opletačky se zákonem. Když to prasklo, přišel jsem o rodinu. Postavil jsem se k tomu čelem. Teď se všechno snažím napravit. Docházím na sezení k psychiatričce,“ dodal obžalovaný muž.

Do Werichovy chaty na Klatovsku se někdo vloupal

Krimi

„Byla to pro něj výzva. Lákalo ho vypáčit okenici nebo rozlomit zámek. Měl jen šroubovák v kapse a rukavice. Nevěřil, že ho chytneme,“ řekl jeden z detektivů, kteří měli případ na starosti. Přiznal, že jim Keila pořádně zamotal hlavu. „Byla to skutečně mravenčí práce. Objekty nebyly v jedné osadě, ale na různých místech celého okresu. Protože nešlo o žádného recidivistu, neměli jsme například s čím porovnat otisky prstů z místa činu,“ upřesnil šéf klatovských kriminalistů Karel Vávra.

Policistům bylo také divné, že v objektech po vloupání zůstávají cenné věci a ztrácejí se jen drobnosti. „To dokresluje i fakt, že škoda vzniklá při násilném vniknutí je vyšší než cena odcizených věcí. Ty nikde neprodával, ale měl je jako suvenýry. Vše nám později vydal,“ dodal Vávra.

Muž naplnil nákupní vozík a odjel z pražské prodejny. Policie zveřejnila video

Krimi

Možná by Keila ještě nějakou dobu vodil policisty za nos, nebýt toho, že do party přibral svého známého Jana K. Do několika chat se pak vloupali společně. Jenže parťák začal brát i hodnotnější věci, které se pak snažil prodat. A policistům nebyl zase tak úplně neznámý. Zřejmě on pak později přivedl detektivy ke Keilovi.

Mezi poškozenými je i vnučka herce Jana Wericha, jehož chata je rovněž na Keilově „trofejním“ seznamu. Ten se do objektu poblíž Velhartic vloupal na přelomu loňského února a března. „Pachatel vypáčil okenice a rozbil okno. Nic se neztratilo,“ uvedl tehdy klatovský policejní ředitel Jan Myslivec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám