Hlavní obsah

Byl opakovaně trestán za násilí na ženách. Teď stojí před soudem za vraždu milenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Případ vraždy ženy, jejíž tělo pachatel v lese u Rumburku zapálil, začal projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalovaný recidivista Karel Kalina před soudem svou vinu odmítl a vehementně obviňoval policii z manipulace s důkazy. Za pokus vraždy už byl jednou odsouzen, nyní mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest nebo doživotí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Karel Kalina před senátem ústeckého soudu.

Článek

Případ se stal loni v noci na 4. února. Podle obžaloby Kalina svou známou napadl v úmyslu ji usmrtit, zasazoval jí údery, kopy, rdousil ji. Podle státního zástupce Vladimíra Jana lze z krevních výronů na rukou usuzovat na obranu poškozené. Tu pak Kalina podle něj autem odvezl do lesa, kde ji polil benzínem a zapálil.

Žena zemřela krátce před vznikem požáru v důsledku udušení. Torzo ohořelé pak našli v lese kolemjdoucí.

O dohodu o vině a trestu u soudu Kalina neměl zájem. „Jsem nevinen,“ prohlásil. S obětí se sice prý viděl několik hodin před tím, než zemřela, několikrát ale zdůraznil, že od něj večer kolem osmé hodiny odešla. Prý ji zřejmě někdo odvezl. Kalina přiznal, že měl se ženou poměr, pohlavní styk s ní měl mít krátce předtím, než odešla. Znal se prý s partnerem oběti asi osm let, s obětí asi dva roky.

Chtěl upálit bývalé kamarády, odsedí si deset let

Krimi

U soudu vystupoval obžalovaný sebevědomě. Postup policie i státního zastupitelství označil jako „fatální selhání“. Prý má nevyvratitelné důkazy, že telefon oběti byl na její zahradě s telefonem jejího druha. V domě obžalovaného podle soudu policie nalezla korálky, které patřily oběti. Na to obžalovaný reagoval slovy, že policie manipuluje s důkazními prostředky. Podotkl, že policisté zahájili domovní prohlídku ještě před tím, než přišel domů.

Po nálezu torza ohořelé ženy se do vyšetřování zapojilo na 30 kriminalistů, na místě byl i psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání hořlavých látek. Totožnost mrtvé zjistili policisté po několika hodinách. Poté zadrželi Kalinu, který je od té doby ve vazbě, protože by mohl uprchnout, skrývat se, případně pokračovat v trestné činnosti.

Obžalovaný byl v roce 2000 pravomocně odsouzen za pokus o vraždu a znásilnění na 12 let. V roce 2009 byl podmíněně propuštěn. Později byl souzen i za napadení dvou žen.

Muž zřejmě zapálil dům u Prahy se dvěma lidmi uvnitř. Pak spáchal sebevraždu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám