Hlavní obsah

Bublan ruší tresty za kritiku policejních fordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan zrušil trest nejen policejnímu veliteli Stanislavu Humlovi, ale i dalšímu příslušníkovi středočeské policie, který loni kritizoval výbavu služebních vozů. Třetí policista už stačil v dubnu vyhrát soud, který rozhodl o neoprávněnosti jeho trestu. Stanislav Huml už oznámil, že od policie stejně odchází.

Článek

Bublan po mnoha měsících usoudil, že policisté nepochybili, když se veřejně vyjádřili k problematice služebních vozů. Přitom ještě ve chvíli, kdy už soud rozhodl ve prospěch potrestaného policisty, tvrdilo policejní prezídium svéhlavě, že postup byl správný. Policisté byli potrestáni v době, kdy úřad ministra vnitra zastával Stanislav Gross.

"Prezídium ten trest potvrdilo, protože jednání policisty bylo v rozporu s našimi předpisy," trvala tehdy na svém policejní mluvčí Blanka Kosinová. Na dřívější otázku Novinek, jak je možné, že policie má nadále předpisy, které odporují rozsudku nezávislého soudu, nijak neodpověděla a nechtěla se už k případu vyjadřovat.

Mluvit otevřeně se nevyplácí

Policista ze středočeského dálničního oddělení Petr Šlechta s kolegou v roce 2004 před novináři kritizoval luxusní výbavu policejních vozů Ford Mondeo ST220 a byl potrestán. Městský soud v Praze ale vyhověl Šlechtově žalobě a trest ve formě snížení platu zrušil.

Se Šlechtou byl potrestán také Miloslav Černý, který dostal důtku. Obou policistů se poté zastal jejich šéf Stanislav Huml, kterému byla snížena na rok o jeden stupeň hodnost. Všichni tři podali proti trestům žalobu, Černý s Humlem o něco později.

Podle Humla se případ netýká jen kritiky aut. "Celý spor se vede opravdu o svobodě projevu, jestli policista jako občan této země má právo vyjádřit svůj názor veřejně," řekl již dříve.

Soud s Humlem probíhá

O Humlově žalobě proti trestu má právě v pátek 10. června rozhodnout soud. Ministr tedy trest ruší doslova na poslední chvíli. Huml ale od policie stejně odchází. "Běží mi dvouměsíční výpovědní lhůta. Pokud do té doby nebudu přeložen jinam, od policie odcházím," řekl v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám