Hlavní obsah

Brutálně zavraždil otce. Není dne, abych si na něj nevzpomněl, tvrdil u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Olomouci snížil padesátiletému Dušanu Kocmanovi o rok a půl původní trest 16,5 roku za vraždu. Muž v lednu v Hustopečích na Břeclavsku brutálně zavraždil svého jednasedmdesátiletého otce. Nejprve ho napadl takzvaným boxerem, poté jej spoutal a udusil pytlem na odpadky. Dopaden byl v Německu, k činu se přiznal. Požadoval však nižší trest, odvolací soud mu vyhověl.

Foto: Petr Marek, Novinky

Dušan Kocman u olomouckého vrchního soudu.

Článek

„Nic nepopírám ani nezlehčuji. Jsem si vědom toho, co jsem udělal. Byl to zkrat, nic plánovaného. Nikdy jsem nebyl agresivní, ani ve vztahu k rodičům. Nenapadal jsem je, ani nikoho jiného. Není dne, abych si na otce nevzpomněl. Mám na něj i pěkné vzpomínky. Žili jsme spolu padesát let. Pak přišla tragédie, která se neměla stát,“ řekl u vrchního soudu před vynesením rozsudku obžalovaný.

„Podle našeho názoru je namístě ukládat trest ve spodní třetině zákonné sazby, která je 12 až 20 roků. Obžalovaný u krajského soudu prohlásil vinu, a tudíž nebylo třeba provádět dokazování. To je výrazná polehčující okolnost. Proto nižší trest,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladislav Šlapák.

Hrůzná událost se stala 30. ledna večer v bytě oběti, v němž bydlela společně se synem. Tělo našli republikoví policisté až poté, co je přivolal městský strážník. Ten přišel byt zkontrolovat po žádosti kamaráda zavražděného, který měl o něj obavy, protože nepřišel na domluvenou schůzku.

Policisté odložili případ trojnásobné vraždy na Přerovsku, pachatel je mrtvý

Krimi

Kocman nejprve otci stříkl pepřovým sprejem do obličeje. Napadený odešel do koupelny si obličej opláchnout. Pak však konflikt pokračoval. Oba muži se hádali, což ale vyústilo v další útok na otce. Syn ho takzvaným boxerem desetkrát udeřil do hlavy, hrudníku a zad.

Otec krvácel, a tak se Kocman z obav, aby nezavolal policii, rozhodl, že ho umlčí. Na ruce mu nasadil pouta, na hlavu igelitový pytel na odpadky a udusil ho. Mrtvolu pak zabalil do igelitu, zalepil páskou a nechal v obýváku za sedačkou. Pak z bytu utekl.

U soudu se hájil tím, že otec ho celý život pomlouval, vědomě ponižoval a také mu předhazoval, že ho musí živit. Poukázal také na své podle něj krušné dětství. Otec byl na něj prý velmi hrubý a surově ho mlátil. „Nahromadily se ve mně emoce. Nedokázal jsem se už ovládnout. Vše prostě vyvrcholilo,“ řekl už dříve u krajského soudu obžalovaný. Tvrdil také, že otec byl alkoholik, v opilosti cholerický nervák. V osudný večer údajně pil už třetí den.

Podle svědků ale problémy s alkoholem neměl, v rodině byl respektovaný a rovněž okolí ho vnímalo jako slušného, pohodového člověka, co i pomáhal sousedům.

Kocman po vraždě uprchl do Německa. Byl na něj vydán evropský zatykač. Místní policisté ho dopadli 29. března u hlavní silnice ze Strážného na Pasov. Poté byl vydán do Česka.

„Romane, skoč!“ Deváťáka na Slovensku povzbuzovali spolužáci. Při pádu ze střechy školy ho točili

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám