Hlavní obsah

Brněnský soudce měl činit sexuální nátlak na nezletilou, vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden a půl roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. S takovým trestem vyvázl brněnský soudce Karel Knaifl, který byl souzen ze sexuální nátlak na nezletilou dívku. Verdikt vynesl Okresní soud ve Frýdku-Místku, kam byl případ delegován, v nepřítomnosti obžalovaného. Soudkyně o verdiktu, jenž padl před Vánoci, informovala na dotaz Novinek.

Foto: Aleš Honus

Soudce Karel Knaifl u frýdecko-místeckého soudu

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, advokát odsouzeného již avizoval, že se proti trestu odvolá. V případě, že s odvoláním neuspěje a rozsudek nabude právní moci, přijde soudce o talár.

Karel Knaifl byl souzen kvůli ohrožování výchovy dítěte, sexuálnímu nátlaku, zneužití pravomoci úřední osoby a z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. Okresní soud ve Frýdku-Místku se komplikovanou kauzou zabýval téměř dva roky. Obžalovaný muž vše popíral, podle soudu je ale důkazů pro odsuzující verdikt dostatek.

Všechno začalo v den, kdy byl soudce v Brně přítomen policejnímu výslechu dívky, která měla být obětí pohlavního zneužívání. Výslech se konal jako tzv. neodkladný úkon, u něhož musí být vždy přítomen soudce, aby zajistil zákonnost výpovědi.

Děda znásilnil vlastní i nevlastní vnučku. Dostal 4 roky a musí se léčit

Krimi

Později Knaifl dívku kontaktoval na sociálních sítích a nabídl jí, že jí sežene renomovanou advokátku, která ji bude zastupovat. Následně ji začal zvát na procházky a nakonec ji i pozval na hotel, kde po ní měl vyžadovat sex. K tomu ale nedošlo kvůli nesouhlasu dívky.

Jak ukázalo vyšetřování policie, soudce poskytl dívce po návštěvě hotelu odměnu 10 tisíc korun. Podle vyšetřovatelů i dětské psycholožky se zřejmě snažil dívku umlčet. „Vše se provalilo tím, že přítelkyně pana soudce přišla za rodinou a chtěla vrátit ty peníze,“ vypověděla před soudem psycholožka dívky.

Jak řekla Novinkám soudkyně Sandra Vareninová, která v kauze rozhodovala, soudce skutečně chtěl dívce pomoci, ale zároveň bylo prokázáno, že s ní chtěl mít intimní styk. „Zneužil postavení soudce a zneužil skutečnosti, které se dozvěděl z výslechu, u kterého byl přítomen. Poškozená ho vnímala jako autoritu, jako vrchol morálky. Vnímala, že jí chce pomoci, ale zároveň vnímala, že za to něco bude chtít,“ řekla soudkyně.

Státní zástupce i obhájce odsouzeného si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Soudce Karel Knaifl je nyní rozhodnutím ministryně spravedlnosti dočasně zbaven funkce. Pokud by byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin, bude zbaven mandátu soudce. Pravomocný rozsudek by měl vynést odvolací senát Krajského soudu v Ostravě.

Soudkyně přijde o talár, zneužila opatrovnictví k vlastnímu obohacení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám