Hlavní obsah

Brněnskou bytovou mafii usvědčuje tajný agent, který zaplatil úplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na stříbrném podnose měla policie naservírované metody při kupčení s byty na radnici Brno-střed. Tajným agentům se totiž podařilo jeden takový byt za úplatek 350 tisíc korun získat. Novinky to zjistily z usnesení o zahájení trestního stíhání, které má redakce k dispozici.

Zásah policie kvůli přidělování bytů v BrněVideo: Aktu.cz

 
Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v něm detailně popsali fungování skupiny, v jejímž čele podle nich stál tehdejší předseda bytové komise radnice Brno-střed a vlivný politik ODS Otakar Bradáč.

V dokumentu, který na více jak osmi desítkách stran popisuje řádění bytové mafie v centru Brna, je právě Bradáč označen za šéfa zločinecké organizované skupiny s tím, že mu sekundoval jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Oba muži už sedí ve vazební věznici. Skupina dle detektivů ovlivňovala přidělování bytů od roku 2020, přičemž v usnesení je popsáno osm konkrétních případů.

Razie v Brně: Soud poslal do vazby dva z osmi obviněných

Krimi

„Otakar Bradáč je na vrcholu struktury a skutečným řídícím článkem organizované zločinecké skupiny, kdy činnost této skupiny podnítil, řídil a dával pokyny jednotlivým členům organizované zločinecké skupiny jak osobně, tak telefonicky,“ stojí v usnesení.

„Tyto osoby instruoval a plánovitě koordinoval jejich činnosti tak, aby na sebe navazovaly za účelem získání profitu pro jednotlivé členy organizované zločinecké skupiny, ale i dalším osobám, které se na páchání trestné činnosti podílely,“ uvádí dále usnesení.

„Za tímto účelem také Zdeňkovi Červinkovi, který mu je ve skupině podřízen, předával interní neveřejné dokumenty, jako jsou seznamy volných bytů a nebytových prostor určených k pronájmu včetně informací o plánovaném převodu těchto nemovitostí do osobního vlastnictví, zápisy prokazující doporučující stanoviska k přidělení obecních bytů a nebytových prostor,“ pokračují policisté.

Úplatek od agentů

Červinka a další obvinění, kteří se pohybovali v realitním prostředí, pak dohazovali vhodné zájemce o levné obecní bydlení.

Základní kvalifikací těchto uchazečů byla samozřejmě ochota zaplatit tučný úplatek. Další členové skupiny pak psali potřebné listiny, které měly dokládat nárok uchazečů o obecní byt, kde uváděli naprosto smyšlené údaje.

Takto Červinka dle dokumentu jednal i s policejními agenty. „Zdeněk Červinka za slíbený úplatek ve výši 350 tisíc korun sdělil agentovi, že téhož dne bude na Komisi bytové Rady městské části Brno-střed schváleno doporučení uzavřít nájemní smlouvu k bytu a bude potřebovat peníze na úplatek, které všechny musí dále předat,“ zjistili policisté.

Obviněný brněnský politik ODS přišel o místo předsedy bytové komise

Krimi

Před policejním agentem si Červinka pouštěl bez obalu ústa na špacír a líčil mu, že je možné získat i větší a lukrativnější byty. Tomu by prý ale odpovídala i výše úplatku.

„Ukázal na ruce vztyčený prst a sdělil: „…nebo třeba tohle…“ a opět ukázal na ruce jeden prst a hned poté 5 prstů. Z kontextu vyplynulo, že tímto způsobem ukazoval částky jeden nebo jeden a půl milionu korun,“ stojí v dokumentu.

Ožije, když očuchá pětistovku

Úplatky se podle detektivů předávaly povětšinou osobně v Červinkově kanceláři. „Červinka si obvykle ponechal jednu třetinu z vybrané částky a zbývající dvě třetiny předával Bradáčovi na osobních schůzkách,“ zaznamenali policisté.

Ti uvedli, že Bradáč si hotovost vkládal přes bankomat v desítkách případů na svůj účet, částka přitom přesáhla dva miliony.

Policejní odposlech pak zachytil i Bradáčovo mudrování nad životem, z něhož podle usnesení jasně plyne, že za vším byly jen peníze.

„To, že Bradáč veškerou svou činnost vykonává pouze za účelem získání úplatků, dokresluje jeho telefonní hovor s jedním z prostředníků, kdy tento se ptá Bradáče, zda žije, a Bradáč mu odpovídá, že nežije již dlouhodobě a žije jenom, když před sebou vidí peníze,“ uvedli policisté.

„Potom ožívá, jinak je v takovém zimním spánku, ale jakmile ho posype padesátikorunami anebo mu dá očuchat pětistovku, tak ožívá,“ dodali.

Reklama

Výběr článků

Načítám