Hlavní obsah

Bosý dobrodruh vylezl v Uničově na mariánský sloup, slézt sám už nedokázal

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uničov

Své horolezecké dovednosti si v sobotu po páté hodině ráno vyzkoušel pětadvacetiletý mladík z Olomoucka na 22 metrů vysokém mariánském sloupu v Uničově, který je dominantou tamního Masarykova náměstí. Dobrodruh vyšplhal až k vrcholové soše Panny Marie Ochranitelky. Dolů mu však museli pomoct hasiči. Zranění neutrpěl. Právu to v úterý řekl mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Foto: Městský úřad Uničov

Opilec předvedl výstup na mariánský sloup.

Článek

Na neobvyklý kousek upozornil svědek, který viděl, jak na mariánský sloup šplhá mladý muž.

„Strážníci informaci ověřili, a když zjistili, že jakýsi dobrodruh zdolával barokní památku, zavolali své republikové kolegy a profesionální hasiče, kteří jsou vybaveni dlouhým žebříkem. Po něm také horolezec nakonec slezl. Při následné dechové zkoušce mu policisté naměřili přes dvě promile alkoholu,“ uvedl Juráň.

Foto: Městský úřad Uničov

Opilec předvedl výstup na mariánský sloup

„Muže jsme převezli na policejní služebnu k provedení dalších zkoušek na alkohol, poté byl propuštěn. Událostí se dále zabýváme, zatím však nebyla stanovena právní kvalifikace,“ řekla k tomu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Foto: Městský úřad Uničov

Opilec předvedl výstup na mariánský sloup

Mariánský sloup nyní bude muset prohlédnout restaurátor.

„Při prvotní prohlídce, kterou jsme ihned provedli, jsme žádné škody nezaznamenali a je i pravděpodobné, že ani nevznikly. Mladík se totiž před výstupem vyzul. Nahoru lezl bos. Definitivní ortel v tomto směru vynese ale až restaurátor, který sloup před deseti lety opravoval a zná jeho každý detail,“ dodal Juráň.

Sloup z 18. století

Uničovský mariánský sloup vznikl v roce 1743. Byl symbolickým poděkováním za záchranu města před husity roku 1424 a Kumány roku 1463 a také památkou na oběti morové nákazy.

Foto: Městský úřad Uničov

Opilec předvedl výstup na mariánský sloup

Je na něm osm soch a ve výklencích v horní části pak další čtyři plastiky. Ukončen je ve výšce 22 metrů impozantní sochou Panny Marie Immaculaty s pozlacenou korunou.

Foto: Městský úřad Uničov

Horolezce zachránili hasiči

Součástí plastické výzdoby jsou reliéfy s výjevy ze života Jana Nepomuckého a Jana Sarkandera, veduta Uničova a Panny Marie Ochranitelky. Sousoší je doplněno soškami andělíčků se štíty, na nichž byly uvedeny důvody této velkolepé stavby.

Ta je po sloupu sv. Trojice v Olomouci považována za nejkrásnější mariánský sloup na Moravě. Autory tohoto díla jsou významní barokní umělci Georg A. Heinz a Severin Tischler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám