Hlavní obsah

Bomba, která vybuchla na Berounsku, byla podomácku vyrobená. Pachatel uniká

Právo, Radek Plavecký
Beroun
Aktualizováno

Strůjce smrtonosného balíčku, který 15. ledna zabil 43letého muže ve firmě Albixon v Osově na Berounsku, kriminalisté ještě nedopadli. Ve čtvrtek po 13. hodině, tedy přesně měsíc od chvíle, kdy neznámý muž podával výbušný balíček na poště v Praze Stodůlkách, středočeská policie prostřednictvím médií znovu požádala veřejnost o důležitá svědectví.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž v beranici přinesl balíček na poštu. Archivní videoVideo: Policie ČR

 
Článek

Byla zveřejněna podobizna podezřelého, ale ani svědectví několika desítek lidí, kteří se policii přihlásili, zatím k dopadení nevedlo. Nepomohlo ani to, že vedení firmy, kde k výbuchu došlo, slíbilo jako odměnu za informace vedoucí k pachateli půl miliónu korun.

„Zveřejňujeme proto video ze 13. ledna z pošty v Hábově ulici v pražských Stodůlkách, na němž jsou kromě muže podávajícího balíček také další lidé, kteří ho mohli dobře vidět nebo si mohli něčeho důležitého všimnout,“ žádal o přihlášení dalších svědků vedoucí odboru kriminální policie Středočeského kraje Michal Fait. Lidé mohou své poznatky volat na číslo 158 nebo na speciálně zřízenou linku 601 572 474.

Foto: Policie ČR

Snímek z kamery z pošty v Praze-Stodůlkách, který podle policie ukazuje odesílatele balíčku.

Podle dosavadních zjištění se jednalo o domácky vyrobenou výbušninu. „Byla zajištěna, aby neexplodovala při manipulaci na poště nebo dopravě, iniciace výbušniny byla po otevření,“ dodal Fait.

Vyšetřování podle něj ukazuje, že útok nebyl směřován na firmu jako takovou, ale přímo na jejího pracovníka - provozního ředitele, který byl na balíčku uveden jako adresát. Ten si také v recepci firmy zásilku vyzvedl a otevřel. V tu chvíli balíček explodoval a muže na místě usmrtil. Vážně byla zraněna i recepční firmy.

Foto: Policie ČR

Záběry z poničených prostor firmy po výbuchu balíčku

Muž, který balíček poslal z pošty ve Stodůlkách, byl vysoký 173 až 175 cm, silnější postavy, ve věku mezi 40 až 50 lety, na sobě měl kabát a čepici v podobě kožené letecké kukly. Nemusí se jednat přímo o strůjce výbušniny, ale může to být jen člověk najatý k zaslání balíčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám