Hlavní obsah

Bohdalová bude vymazána ze seznamu StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herečka Jiřina Bohdalová v úterý vyhrála spor s ministerstvem vnitra, když se u odvolacího soudu domohla vymazání svého jména ze seznamů spolupracovníků StB. Podle soudkyně pražského vrchního soudu je to však možné pouze u elektronických médií, v tištěné verzi zůstává.

Foto: Pavel Čempěl

Jedna ze soukromých ubytoven v Nádražní ulici v samotném centru Bohumína.

Článek

Bohdalová se dnešního jednání neúčastnila, ovšem její právní zástupce Josef Lžičař byl s výsledkem soudu víceméně spokojený.

Herečka částečně vyhrála v lednu už u soudu první instance, který stanovil, že v seznamech je neoprávněně. Ovšem senát pražského městského soudu tehdy uvedl, že vymazání jména neumožňuje zákon. To se Bohdalové nelíbilo a proti verdiktu se odvolala. [celá zpráva]

Chystá ústavní stížnost

Podle názoru odvolací soudkyně Ludmily Říhové však takové rozhodnutí mimo jiného odporuje Listině základních práv a svobod člověka. Lžičař dnes Právu sdělil, že hodlá kvůli této problematice podat stížnost k Ústavnímu soudu, neboť případ Bohdalové není jediný.

Jméno Bohdalové bylo do seznamů StB zaneseno v roce 1959, kdy ji StB kontaktovala a chtěla po ní informace o známých hercích. Mělo to pomoci jejímu otci, který si tehdy odpykával patnáctiletý trest za údajnou protistátní činnost. Ze spolupráce ale sešlo a i podle soudního verdiktu herečka nepodepsala žádný vázací akt.

Reklama

Související témata:

Související články

Bohdalová žaluje vnitro kvůli evidenci StB

Jedna z nejznámějších českých hereček Jiřina Bohdalová se obrátila na soud s žalobou na ministerstvo vnitra. Nesouhlasí s tím, že se její jméno objevilo...

Výběr článků

Načítám