Hlavní obsah

Bohdalová žaluje vnitro kvůli evidenci StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedna z nejznámějších českých hereček Jiřina Bohdalová se obrátila na soud s žalobou na ministerstvo vnitra. Nesouhlasí s tím, že se její jméno objevilo v oficiálních svazcích spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti, které před časem vnitro zveřejnilo. Jednání je naplánováno na tuto středu.

Foto: Západočeská univerzita

Seminář zahájila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Článek

"Jde o žalobu na určení oprávnění evidence," potvrdila soudkyně Dagmar Stamidisová.  Ministerstvo vnitra zveřejnilo oficiální seznamy spolupracovníků StB loni na jaře. Bohdalová se v nich objevila pod krycím jménem Jaroslava.

Podle televize Nova dostávala herečka kvůli uvedení v seznamech řadu anonymů. Pro žalobu se rozhodla poté, co jeden z anonymních telefonátů zvedl její vnuk. "Tam se ozvalo 'Vy udavači!'. A to jsem se rozhodla, že takhle to nemůžu nechat," řekla Bohdalová televizi.

Dodala, že by ministerstvo vnitra nežalovala, kdyby měla pocit, že je vinná. "Podepsala spolupráci, a že jsou tam i některé doklady kolem té spolupráce, to prostě je fakt. Ale otázka, jak to všechno probíhalo, je předmět každého jednotlivého svazku," řekl televizi náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman.

Herečka již dříve v médiích opakovaně prohlásila, že cítí křivdu. "Teď, když jsem ten seznam viděla, cítím se strašně. Jsem nevinná, cítím se ukřivděně," citoval herečku deník Blesk. Listu přiznala, že ji agenti StB kontaktovali začátkem roku 1959, tedy v době, kdy měla zavřeného otce.

"Párkrát mi kvůli tomu volali," uvedla Bohdalová. Lidové noviny loni v květnu napsaly, že Státní bezpečnost začala Jiřinu Bohdalovou získávat v roce 1959. Sami si ji vytypovali, sami ji kontaktovali. Během schůzek, které se konaly tak dvakrát do měsíce, nabízeli podle listu mladé herečce "výhody" - například balíčky pro otce, jenž byl v té době ve vězení, či možnost, že by se její mladší sestra dostala na jazykovou školu. "Pro hereččina otce přitom nehnuli prstem," napsal deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám