Hlavní obsah

Bohdalová vyhrála, ale na seznamech StB zůstává

Právo, ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oblíbená česká herečka Jiřina Bohdalová vyhrála spor s ministerstvem vnitra. Pražský městský soud ve středu očistil její jméno, když uznal, že byla neoprávněně evidovaná v oficiálních seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). Z vítězství se ale neraduje, protože na seznamech bude figurovat dále.

Foto: Techmania Science Center

Techmania zve návštěvníky Zpátky na Měsíc. Navždy.

Článek

"Nebyl podepsán závazek a nebylo prokázáno, že by se žalobkyně zavázala jinak," uvedla v odůvodnění samosoudkyně Dagmar Stamidisová. Její rozhodnutí však neznamená, že Bohdalová ze seznamů zmizí. Ministerstvo vnitra totiž nemá ze zákona povinnost její jméno vymazat.

Herečka se proto na rozdíl od vnitra odvolá k Vrchnímu soudu v Praze, jelikož jedině po vyčerpání všech opravných prostředků může podat ústavní stížnost.

Bohdalová na otázku, jak jí ublížil ten fakt, že její jméno figuruje ve svazcích StB, uvedla: "Velice. Ale kvůli čemu tady jsem, mně už by to tolik nevadilo, lidi na to zapomněli, je ten loňský anonymní telefonát mému vnukovi. Ten anonym nevolal mě, aby si se mnou o tom pohovořil, on volal mému vnukovi a v telefonu se ozvalo, vy udavačské svině."

Krycí jméno Jaroslava

Ministerstvo vnitra Bohdalovou zařadilo na nedávno zveřejněný seznam a uvedlo i její krycí jméno Jaroslava.

Herečka se před časem v tisku přiznala, že ji agenti StB kontaktovali začátkem roku 1959, tedy v době, kdy měla zavřeného otce. Za přilepšení pro otce ve vězení, či možnost, aby se její mladší sestra dostala na jazykovou školu, měla donášet na kolegy.

Jak sami pracovníci bezpečnosti ve svazku podle Lidových novin přiznávají, Bohdalová "byla velmi opatrná, aby nesdělila něco, čím by mohla být v budoucnu kompromitována". Proto jí StB dočasně zabránila vystupovat v televizi.

Reklama

Související články

Bohdalová žaluje vnitro kvůli evidenci StB

Jedna z nejznámějších českých hereček Jiřina Bohdalová se obrátila na soud s žalobou na ministerstvo vnitra. Nesouhlasí s tím, že se její jméno objevilo...

Výběr článků

Načítám