Hlavní obsah

Bodnutí si domluvila se sestrou kvůli pojišťovně, tvrdil obžalovaný. Dostal 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu své známé v Mastníku na Třebíčsku si Slovák Tibor Suranovský odpyká pravomocně 13 let. Trest uložený brněnským krajským soudem mu ve čtvrtek potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak odvolání obžalovaného i žalobce, který žádal vyšší trest.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Před vrchním soudem stanul Tibor Suranovský (vpravo) ze Slovenska obžalovaný z vraždy své známé v Mastníku na Třebíčsku.

Článek

Podle rozsudku soudu byl útok zákeřný, muž ženu bodl nožem do zad. Zemřela na následky zranění zhruba o pět měsíců později v nemocnici. Muž vinu popíral a různě měnil verze. Podle soudu je však nepochybné, že byl pachatelem činu.

Žalobce se odvolal pouze proti výši trestu, s odkazem na řadu přitěžujících okolností žádal přísnější potrestání. Poukázal i na ženino pomalé a bolestivé umírání i na neustále se měnící výpovědi obžalovaného.

Suranovský se nejprve k činu doznal, následně to popřel, případně uváděl, že si z útoku nic nepamatuje, nebo tvrdil, že se žena bodla sama.

S poslední svou verzí seznámil vrchní soud ve čtvrtek. Tvrdil, že poškozená se na bodnutí nožem domluvila dopředu se svou sestrou kvůli pojistnému podvodu. V únoru kvůli tomu podal na policii v Třebíči i trestní oznámení na sestru poškozené.

Soud mu však neuvěřil. „Z provedených důkazů je zřejmé, že to byl on, kdo útočil nožem. Ať už z výpovědi svědkyně, sestry poškozené, nebo ze znaleckého posudku, který vyloučil, že by si zranění způsobila poškozená sama,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Útok viděla sestra

Soud zároveň uvedl, že trest není nepřiměřeně mírný. „Obžalovanému přitěžovalo, že útok provedl zákeřným způsobem, na ženu, zezadu, bez možnosti se bránit,“ doplnil Cik.

Vražda se stala v prosinci 2021 v bývalém objektu vepřína, jehož část byla přebudována k bydlení. Podle rozsudku před útokem obžalovaný poškozenou napadl, vulgárně jí nadával a vyhazoval ji z objektu, nakonec ji bodl nožem do zad. Útoku byla ve vedlejší místnosti přítomna sestra poškozené. Podle soudu má žena částečně omezenou svéprávnost, nicméně útok i to, co mu předcházelo, poměrně přesně popsala. Soud výpověď svědkyně, která napadení oznámila také na tísňovou linku, označil za věrohodnou.

O 20 let mladšího partnera bodla žena v Kroměříži při hádce nožem. Skončila ve vazbě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám