Hlavní obsah

Billboardy krasobruslaře Novotného (ne)kandidujícího za ANO mohou být přestupek

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran a hnutí zahájil přestupkové řízení v případu desítek billboardů, kterými v září oblepil Brno kandidát ve sněmovních volbách za hnutí ANO René Novotný.

Foto: Právo

Na billboardech nebylo o kandidatuře ve volbách ani řádku.

Článek

Na reklamních plochách nebyla uvedena informace, že bývalý úspěšný krasobruslař Novotný kandiduje. Naopak započítávání nákladů za pronájem ploch do výdajů reklamní kampaně ANO je podle úřadu už passé.

„Úřad podnět posoudil a dospěl k závěru, že v této věci zahájí řízení pro přestupek podle volebního zákona,“ stojí v dokumentu, který má Právo k dispozici.

„Co se týká možného započítání nákladů za billboardy do výdajů politického hnutí ANO 2011, úřad se tímto dále zabývat nebude, a to vzhledem ke skutečnosti, že politické hnutí ANO na základě této propagace odvolalo kandidaturu Reného Novotného ještě před volbami,“ vysvětlil úřad.

Kandidát za ANO Novotný žaluje vnitro

Domácí

Na billboardovou kampaň upozornilo Právo, kterému Novotný vysvětlil, že šlo o jeho soukromou iniciativu spojenou se sportem dětí. Případem se ale začal zabývat Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran a hnutí a ANO pak Novotného vyškrtlo z kandidátky. Ten reagoval žalobou na ministerstvo vnitra, která doputovala k Městskému soudu v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám