Hlavní obsah

Bila jsem ji páskem do hlavy, přiznala pěstounka obžalovaná kvůli utýrání dvouleté dívky

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Otřesný případ k smrti utýrané dvouleté dívky začal v úterý rozplétat Krajský soud v Plzni. Obžaloba z činu viní 25letou pěstounku Denisu M. z Rokycan. Žena přiznala, že dítě bila. Po posledním útoku dítě skončilo v nemocnici, kde i přes péči lékařů zemřelo.

Obžalovaná žena u souduVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Podle obžaloby trvalo týrání dítěte několik měsíců. Ve chvíli, kdy dívka odmítala jíst, ji pěstounka neváhala udeřit rukou do obličeje nebo ji strčila tak, až dítě spadlo na zem.

Fyzické napadání mělo podle státního zástupce Martina Rykla vyvrcholit loni 5. října. „Když holčička odmítala jíst a plakala, tak ji nejméně třikrát udeřila koženým opaskem s kovovou přezkou do hlavy,“ uvedl Rykl.

Záchranáři převezli dívku do nemocnice, kde po čtyřech dnech zemřela. Pěstounce za týrání a těžké ublížení na zdraví hrozí osm až 16 let vězení.

Činu lituji, tvrdí žena

Žena, které už bylo odebráno druhé, mladší dítě, čeká na svůj trest ve vazbě. Před tříčlenným senátem původně odmítla vypovídat. Později ale uvedla, že je čin neomluvitelný. „Lituji toho. Kdybych to mohla odčinit, tak bych to udělala, ale tohle se odčinit nedá,“ řekla žena.

Uvědomovala jsem si, že ji mlátím, že je moc modrá.
obžalovaná

Obžalovaná se o děti starala se svým manželem, který měl na krku exekuce a insolvenci. Děti byly manželům svěřeny poté, co si sociální pracovnice prohlédly pronajatý byt, ve kterém dvojice žila. Podle pětadvacetileté pěstounky šlo tehdy všechno bez problémů.

„První měsíc, co jsme holky dostali do péče, tak jsme se k nim chovali dobře. Jedna z nich v té době nechtěla jíst, jídlo jsem jí musela mixovat,“ uvedla obžalovaná už dříve na policii.

Foto: Jan Švábek, Právo

Pěstounka Denisa M. před Krajským soudem v Plzni.

Chybějící peníze v rodinném rozpočtu prý ale přinesly krizi. „Peníze jsme si museli půjčovat od manželových rodičů,“ uvedla žena.

Tou dobou prý poprvé došlo k tomu, že holčičku plácla přes ruce. Následovala první facka, po níž se postupně začaly přidávat další údery.

„Manžel si všiml modřin. Ptal se mě, od čeho to má, že to není normální. Řekla jsem mu, že upadla, a přiznala jsem, že jsem ji kousla. Uvědomovala jsem si, že ji mlátím, že je moc modrá. Když jsem dostala nervy, tak jsem ji uhodila, ale pak jsem se jí omluvila a litovala toho,“ vypověděla žena s tím, že více měla ráda druhé, o rok a půl mladší dítě.

Páskem po hlavě

Osudný den prý manžel odešel do práce. Žena s dětmi byla doma. „Holčička seděla vedle mě na gauči. Byl problém s jídlem, chybělo poslední sousto. Když na horním patře měla pořád jídlo, vytáhla jsem pásek z šuplíku a řekla jí, ať to spolkne. Ona začala brečet. Čtyřikrát jsem jí dala páskem po hlavě. Přezku jsem měla v ruce, pásek jsem přeložila napůl,“ popsala obžalovaná.

Dítě prý po útoku přestalo brečet, smálo se a vyprávělo. Pak ale začalo ztěžka dýchat. Pěstounka s holčičkou třásla a odnesla ji do vany, kde na ni cákala vodu. Nic nepomohlo. „Zazvonila jsem na sousedku a řekla jsem jí, že mi malá omdlela, že jsem jí dávala chleba a že jí asi zaskočilo,“ uvedla žena. Stejně pak situaci popsala přivolaným záchranářům.

U soudu zazněla i výpověď sousedky, která dvojici označila za hlučný pár. „Pán byl takovej paňáca. Vařil, věšel prádlo, přišlo mi, že ona měla navrch,“ uvedla žena s tím, že děti vůbec neviděla. „Sice bylo léto, ale s dětmi nikam nechodili, byli pořád doma,“ dodala.

Rozsudek v případu zatím nepadl. Soud bude pokračovat i v dalších dnech. „Bude probíhat další dokazování, zazní znalecké posudky, budou vyslechnuti svědci,“ uvedl mluvčí krajského soudu David Ungr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám