Hlavní obsah

Bezdomovec dostal 22 let za pokus o vraždu invalidního důchodce

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za pokus o zavraždění 76letého důchodce si dvanáctkrát trestaný bezdomovec Josef Hladík (57) odsedí 22 let. V pátek o tom rozhodl trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Odsouzený Josef Hladík na lavici obžalovaných.

Článek

Hladík se přiznal, že letos v pátek 13. května večer v Hradci Králové v ulici K Zastávce vstoupil do domku, kde žil tělesné postižený důchodce. Nejprve více jak čtyřkilovým kladivem a po chvíli i skoro stejně těžkou železnou deskou, udeřil muže minimálně pětkrát do hlavy. Napadený přežil jen zázrakem. Jeho bratr ho nalezl až druhý den a život mu zachránili lékaři v hradecké fakultní nemocnici.

Hladík žil v hradeckém azylovém domě a přivydělával si prodejem časopisu Nový prostor. Sám sebe charakterizoval jako závislého gamblera s tím, že vystřídal několik psychiatrických léčeben. Několik desítek měsíců prožil i po kriminálech za různé trestné činy. U soudu tvrdil, že do seniorova domku nešel s úmyslem zabíjet. „Nedokážu vysvětlit, proč jsem to udělal. Lituju toho,“ řekl.

Zazvonil, ale majitel se s ním nebavil

Den před tím se sháněl po nějakém podnájmu. „V azylovém domě může člověk bydlet jen rok a během té doby si musí najít bydlení,“ vysvětloval. Domek, kde se následující den málem odehrála tragédie, se mu zdál zvenčí dost zchátralý a z toho usoudil, že by tam mohl sehnat laciné bydlení. Zazvonil u vrátek, ale majitel se s ním bavit odmítl.

Hladík se tam vrátil v pátek večer. Branku si otevřel sám, a když došel ke vstupním dveřím, zašramotil klíč v zámku. „Dveře se otevřely, za nimi stál ten pán a mířil na mě pistolí. Řekl, ať táhnu, nebo že mě zastřelí, a mě v tu chvíli popadl vztek,“ uvedl obžalovaný.

Seniora povalil a tloukl kladivem

Seniora, jenž se pohyboval s pomocí francouzské hole, povalil na zem a tloukl ho kladivem, které zvedl z podlahy. Pak prohledal místnosti v přízemí, kde ukradl asi 150 korun v mincích, průkaz ZTP a nějaké další věci. Když se vrátil na chodbu a zjistil, že se majitel domku probírá z bezvědomí, sebral z podlahy kovovou desku a znovu muže opakovaně udeřil. Pak sebral pistoli a dům opustil. „Vypadalo to, že ten pán umírá, tak jsem chtěl zmizet,“ řekl. Pistoli pak zahodil do Labe a peníze prohrál v automatech.

Napadený utrpěl na hlavě hluboké tržné rány, zlomeninu lebky, otřes mozku těžkého stupně, zlomeninu krčního obratle, vymknutí krční páteře, zhmoždění krční míchy, zlomeniny dvou hrudních obratlů a další zranění.

Kriminální minulost

Soud při rozhodování o trestu akceptoval názor státní zástupkyně Lenky Faltusové a sáhl k výjimečnému trestu. Faltusová připomněla Hladíkovu kriminální minulost, nález znalců ohledně malé šance obžalovaného na nápravu a také to, že Hladík útočil brutálně a opakovaně proti mnohem staršímu člověku, nad nímž měl velkou fyzickou převahu.

Rozsudek není v právní moci, neboť Hladík i Faltusová si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám