Hlavní obsah

Beskydy jsou po bouřce nebezpečné, varovala horská služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská služba Beskydy vydala v pondělí varování týkající se pohybu lidí v těchto moravskoslezských horách. Pracovníci zjistili, že víkendové bouřky poničily mnoho stromů, které jsou polámané, vyvrácené a zakleslé o sebe, hrozí proto úrazy.

Foto: MÚ Ostrava-Jih

Moravskoslezští hasiči i v pondělí odpoledne odklízejí v Ostravě následky víkendových bouřek.

Článek

„Nebezpečný a neprůchozí je nyní celý hraniční hřeben Beskyd. Tedy oblast na hranicích s Polskem a Slovenskem. Problémy máme nahlášené od Velké Čantoryje u Nýdku až po Hrčavu, ale také od Velkého Polomu až na Kohutku. Poničené jsou také Javorníky, to zrovna mapujeme,“ sdělil v pondělí dopoledne Právu náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Dodal, že všichni, kteří se nyní pohybují v beskydských lesích, by měli být velmi opatrní a obezřetní. „Hlavně houbaři a sběrači plodů. Vypadá to, že následky víkendových bouřek se budou odstraňovat dlouho. V současnosti ještě nejsme schopni více konkrétněji říct,“ doplnil Jaškovský.

Foto: MÚ Ostrava-Jih

Moravskoslezští hasiči i v pondělí odpoledne odklízejí v Ostravě následky víkendových bouřek.

Problémy v Ostravě

Zhruba dva týdny má trvat odstraňování poškozených stromů v Ostravě. Nejvíce tam bouře poničily nejlidnatější ostravský obvod Jih, konkrétně pak části Výškovice a Zábřeh.

„Začali jsme situaci řešit hned v neděli ráno a dosud ještě nejsme na konci. Od včerejška jsou naši pracovníci v terénu, nabídli nám pomoc i dobrovolní hasiči. Mapujeme lokality se zničenými stromy, stále jich přibývá,“ sdělila v pondělí dopoledne Právu mluvčí Ostravy-Jihu Gabriela Gödelová.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Moravskoslezští hasiči i v pondělí odpoledne odklízejí v Ostravě následky víkendových bouřek.

Dodala, že ta nejpalčivější místa už by měla být vyřešena. „Nejvíce vyvrácených a popadaných máme bříz, lip, smrků a borovic. Ale vyvrátily se také vzrostlé duby. Máme místo, kde spadlo několik stromů a zničilo celý plot, poškozených je mnoho automobilů. Naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ líčila dále mluvčí Ostravy-Jihu. Samotní obyvatelé obvodu se ptají, jak mohou pomoci s úklidem. „Tak jim říkáme, že mohou odklízet spadlé větve a házet je na hromadu u kontejnerů,“ upřesnila mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Obyvatelé ostravských Výškovic a Zábřehu neustále zasílají radnici snímky se zlomenými a poškozenými stromy.

Také v ostravském lesoparku Bělský les řádil o víkendu silný vítr a déšť. I zde situaci stále mapují. „Snažíme se nejprve čistit lokality, kde se pohybuje nejvíce lidí. Budeme instalovat cedule s varováním na poničené stromy. Aby lidé byli obezřetní a opatrní,“ uvedl Dalibor Šuléř, výrobní náměstek Ostravských městských lesů.

OBRAZEM: Hasiči měli kvůli silným bouřkám náročnou noc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám