Hlavní obsah

Berle na stromě, spící zloděj i koza na střeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči a policisté každoročně řeší nejen tragédie a vážné situace, ale i kuriózní případy. Ani rok 2021 nebyl výjimkou.

Foto: HZS Středočeského kraje

V červenci sundávali hasiči kozu z domu na Kladensku.

Článek

Pražští policisté například vzpomínají na dvě situace. První z nich je květnový případ ženy, které zavolal soused, že její kůlna byla vykradena. Majitelka se z práce ihned vydala zpět domů, aby stavení zkontrolovala. Při cestě ale v parku našla na lavičce spícího muže, vedle kterého byl zaparkovaný bicykl.

„Skutečně to jízdní kolo paní z kůlny ukradl, a ještě se jí ztratily lahve slivovice a staré myslivecké. Spící měl v sobě asi jedno promile alkoholu,“ popsal Jan Daněk, mluvčí pražské policie.

Vodka ve výstřihu

Zmínil i případ ženy, která v červenci na Praze 8 nabourala do stromu a od nehody odešla. „Když ji policisté zkontrolovali, ve výstřihu za tričkem měla láhev vodky,“ vyprávěl Daněk.

Na závěr roku pojišťovny zveřejňují perličky z nehod svých klientů

Finance

Řidička měla v sobě 2,5 promile alkoholu, a navíc platnou blokaci řidičského průkazu. Nabourané auto přitom nebylo její, půjčila si ho od svého známého bez jeho svolení. Za tento výlet jí hrozí až tříletý trest za mřížemi.

I hasiči Středočeského kraje letos řešili zajímavé případy. Kromě klasických výlezů za kočkami na střechy zachraňovali v červenci i kozu ve Smečně u Kladna, která se rozhodla prozkoumat své nové obydlí.

Foto: HZS Středočeského kraje

Kozu hasiči ze střechy dostávali půl hodiny.

„Vzhledem k tomu, že se koza neustále pohybovala po celé ploše střechy, byla na pomoc přivolána posilová jednotka ze stanice HZS Kladno, která vyjela s výškovou technikou i s lezeckým družstvem. Asi půlhodinová akce byla úspěšná a koza skončila nezraněná na pevné zemi,“ popsal na webu Hasičského záchranného sboru ČR tiskový mluvčí Ladislav Holomčík.

Na střechu se zatoulali i psi. Ve Vrapicích na Kladensku se vystrašený pes choulil u komína, hasiči jej dostali do bezpečí pomocí nastavovacího žebříku.

Foto: HZS Středočeského kraje

Během roku pomáhali hasiči také několika psům, kteří uvízli na střeše.

V Hostivici (okres Praha-západ) se zase na střechu vydal pes přímo z bytu otevřeným oknem.

Foto: HZS Středočeského kraje

Během roku pomáhali hasiči také několika psům, kteří uvízli na střeše.

Koloběžky v rybníku

Příbramští hasiči v květnu museli vylovit z rybníka Hořejší Obora koloběžky, které do vody hodila neznámá cyklistka, pravděpodobně jako trest za chování dětí. Druhý den ale k rybníku jeli znovu.

„Jednomu z chlapců se totiž sobotní zásah natolik líbil, že si na hrázi počkal, až kolem pojede některý z jeho vrstevníků na koloběžce, kterou mu pak hodil do vody a šel zavolat na tísňovou linku. Nejdříve sice tvrdil, že kolem zase jela ta zlá paní jako včera, pak se ale ke svému počínání přiznal,“ uvedl Holomčík.

Uvězněni na radnici

Kromě koloběžek ale lovili z vody i čtyřkolku či věrnou maketu jelena z polystyrenu. V červenci rakovničtí hasiči ze stromu sundávali francouzské hole, které seniorovi neznámý výtržník hodil do koruny. Brněnští strážníci při říjnových volbách pro změnu zachránili uvězněné lidi v budově radnice v Brně-Žabovřeskách, kde se po deváté večer spustil alarm.

„Do objektu se ale nikdo vniknout nepokoušel. Pracovník úřadu zapomněl, že ještě stále probíhají volby, a komisi zakódoval v budově. Všichni odvolili,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hole, které museli hasiči sundat ze stromu.

Další neobvyklé případy strážníci v Brně řešili i v listopadu. Jedním z nich byl troufalý sprejer, který pomaloval nejen tramvaj, ale i jejího řidiče, když se výtržníkovo počínání snažil zastavit.

Hlídka nakonec pachatele po krátkém úprku dopadla. „Čtyřiatřicetiletému muži hrozí další potíže. Strážníci si totiž výtvor spojili s několika podobnými obrazci, které v posledních letech vznikly na různých místech v okolí,“ řekl Ghanem.

Rekord: 5,22 promile

V listopadu se jinému mladíkovi, který byl napaden třicetiletým známým kvůli předchozímu sporu, podařilo překonat dosavadní letošní brněnský

alkoholový rekord činící 5,22 promile. S rozbitou hlavou odpovídal na otázky i stál na nohou, dlouho ale nedokázal správně dýchnout do přístroje na měření hladiny alkoholu.

Fiat kličkoval v padajícím sněhu. Jedu jen z benzínky, mumlala opilá řidička

Krimi

„Díky trpělivosti kolegů to nakonec zvládl a displej zobrazil hodnotu 5,64 promile,“ uvedl mluvčí strážníků, který dodal, že muž byl převezen do Úrazové nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám