Hlavní obsah

Benešová se zabývá Janouškovým pobytem na horách v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se zabývá kauzou pobytu odsouzeného a údajně vážně nemocného lobbisty Romana Janouška na horách v Rakousku. Uvedla to bez bližších informací v odpovědi na písemnou interpelaci předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze, který řeší jeho odvolání v případu nehody, při které zranil chodkyni.

Článek

Jurečka se Benešové ptal, jak je možné, že tento člověk místo odpykávání svého trestu "v klidu vězeňské cely" trávil přelom let 2019/2020 v rakouských Alpách. O Janouškově pobytu na horách informoval v únoru server Seznam Zprávy.

„Vážený pane předsedo (Poslanecké sněmovny), pana poslance jsem informovala, že ve věci činím šetření a po obdržení relevantních podkladů neprodleně na interpelaci odpovím,“ uvedla Benešová v odpovědi zaslané prostřednictvím předsedy Sněmovny.

Jurečkovi však připadá její odpověď příliš stručná. „Paní ministryně Benešová byla velmi stručná na můj vkus, takže proto já jsem vyslovil s tou interpelací nesouhlas,“ řekl Jurečka. Interpelace se proto bude projednávat na plénu Sněmovny při pravidelných čtvrtečních písemných interpelacích.

Údajně nemocný Janoušek byl místo vězení na horách

Domácí

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze úmyslně srazil autem ženu, kterou vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy v květnu 2018.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít. Seznam Zprávy ale získaly fotografie z přelomu let 2019 a 2020, kdy se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Soud zamítl Janouškovi nový proces

Krimi

„Nejsem hoden, abych posuzoval zdravotní stav pana Janouška, ale dle fotografií a zpráv, které za poslední dny prolétly internetem, není známka po tom, že by se z důvodu implantovaného čipu nějak omezoval v pohybu, ba naopak, dle lyžařské helmy a oblečení soudím, že si užíval zimních radovánek bez jakéhokoli omezení. Můžete mi, prosím vysvětlit, jak je toto možné?“ napsal Jurečka ministryni Benešové.

Reklama

Výběr článků

Načítám