Hlavní obsah

Bankomat krmili falešnými penězi. Z účtu vybrali pravé

Do vkladového bankomatu strčili imitaci papírových peněz a na účet se jim prakticky obratem připsala příslušná částka. Pak jen stačilo z konta co nejrychleji vybrat pravé bankovky a bylo hotovo. Síť podvodníků, kteří využili bezpečnostní skuliny v systému vkládání hotovosti na účet přes bankomaty, odhalili nyní policisté v Karlovarském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva kriminalisté během domovních prohlídek na sklonku dubna zajistili falešné bankovky a tiskárny. Podezřelých osob budou zřejmě desítky, část z nich fungovala jako organizovaná skupina. Škoda je v řádech milionů korun.

„Policejní orgán vede trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinů padělání a pozměnění peněz a podvodu, přičemž v daném případě by mohlo přicházet v úvahu v případě odsouzení pachatelů uložení trestu odnětí svobody v rozpětí 5 až 10 let,“ potvrdil Právu Pavel Hajný z plzeňského krajského zastupitelství, který dohlíží na vyšetřování případu.

Chyběly mu peníze, tak si je tiskl

Krimi

Žádná obvinění ale podle něj zatím nepadla. „Probíhají výslechy podezřelých i svědků a policisté zajišťují veškeré dostupné důkazy,“ dodal žalobce.

Zpřísnili opatření

Jak Právo zjistilo, podvodníci přišli na to, že vkladomat falešnou bankovku vyhodnotí jako podezřelou, ale přesto se jim peníze na účet připíšou. Banky totiž zpravidla reagují až se zpožděním po kontrole sběrného boxu, kde bankomat odkládá podezřelé bankovky. Stačilo tak hotovost vybrat z účtu, než ho banka zablokuje nebo si z něho příslušnou částku strhne.

Vkladomaty začaly v České republice fungovat v roce 2010. Původní zabezpečení fungovalo tak, že když bankomat zadržel hotovost pro podezření z padělání či jako nekvalitní, nebyla vkladateli částka připsána na účet. Jenže se množily reklamace, kdy už jen při drobném poškození či pomuchlání byla bankovka vyhodnocena jako podezřelá.

Běžně se tak stávalo, že klientům se při vysokém vkladu na účet připsala třeba jen polovina částky. „Protože sto procent zadržených bankovek bylo jen ve špatné kvalitě a poškozené a žádná nebyla identifikována jako padělek, bezpečnostní software se upravoval tak, aby se předešlo zbytečným reklamacím,“ sdělil Právu bankovní zdroj.

Na případ už peněžní ústavy zareagovaly. „Pokusy vkládat falešné bankovky do našich vkladových bankomatů a obratem rea­lizovat výběr pravých jsme poprvé identifikovali na začátku dubna v Karlovarském kraji.

Okamžitě jsme reagovali úpravou systému, který řídí připsání vložených bankovek na účet v závislosti na kontrole pravosti bankovek, a zamezili jsme realizování dalších podvodů tohoto typu na našich bankomatech,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Zpřísněná opatření zavedly i další banky.

Podvodníci měli podle dosavadního zjištění poškodit nejméně pět bankovních institucí. Falešné peníze si sami tiskli, do bankomatu je za ně strkali bílí koně.

ČNB ukázala padělky bankovek. Některé pobaví

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám