Hlavní obsah

ČNB ukázala padělky bankovek. Některé pobaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) v pondělí představila různé exempláře padělaných bankovek. Některé svým naivním provedením vzbuzují spíše úsměv, jiné jsou ale poměrně zdařilé. V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, uvedla ČNB.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Padělek bankovky zadržený v roce 1993

Článek

„Vytvořit kvalitní padělek není tak jednoduché, jak se zdá,“ řekl na tiskové konferenci k padělaným a pozměněným bankovkám ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer.

České bankovky mají osm různých ochranných prvků, díky kterým by mělo být snadné identifikovat, zda se jedná o padělek nebo ne. Národní banka rozděluje padělky podle stupně nebezpečnosti, který představují. Do pátého stupně se řadí velmi nekvalitní padělky, které téměř nenapodobují ochranné prvky a mají i jinou barevnost.

První stupeň nebezpečnosti je naopak velmi povedený padělek, jenž je většinou zhotovený odborníkem a shodnými technikami jako pravé platidlo. Banka zachytila takto kvalitně vyrobenou dolarovou bankovku, která je laickým okem nerozlišitelná od originálu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Velmi zdařilý padělek stodolarové bankovky. K výrobě byl použit hlubotisk a úspěšně napodobuje všechny bezpečnostní prvky

Za rok 2022 se na území České republiky podařilo zadržet celkem 1980 padělaných a pozměněných bankovek. Oproti předešlému roku je to téměř třiapůlkrát méně. Předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Nejvíce se tentokrát zadrželo padělků českých bankovek, jichž bylo 1 120, z cizích měn to byla například eura (652 kusů) nebo dolary (80 kusů).

Hodnota zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla ČNB.

První zadržený padělek

Součástí pondělní ukázky byla i první zachycená padělaná bankovka z roku 1993, která velmi neúspěšně imituje dvousetkorunu. Bankovce chybí jakékoliv bezpečnostní prvky a kromě podobizny Jana Amose Komenského vypadá, jako by byla vybarvená oranžovou pastelkou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

První zadržený padělek české koruny z února 1993. Bankovka nemá žádné bezpečnostní prvky a vypadá jako vybarvená oranžovou pastelkou

Další komickou napodobeninou, která se řadí do nižšího stupně nebezpečnosti, je pětisetkoruna s ochranným pruhem vyrobeným ze třpytek. Třpytivé pásky dokonce zakrývají text nominální hodnoty bankovky a ošálila by tak jen velmi nepozorného pokladního.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kuriózní padělek se třpytivými pruhy místo pruhu s mikrotextem. Pruh zakrývá i text nominální hodnoty bankovky

Některé bankovky jsou taktéž na první pohled rozpoznatelné kvůli velmi nekvalitnímu papíru. Buď je moc tlustý a neprůhledný, nebo naopak připomíná tloušťkou papírový kapesník.

Největší kuriozitou jsou bankovky natištěné se špatnou orientací rubu a líce, tedy hlavou dolů. Takovéto případy se řadí do pátého stupně nebezpečnosti a vloni jich bylo zachyceno 284 kusů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Bankovky mají v současnosti osm ochranných prvků, které je pomáhají odlišit od padělků

Mladík z Prahy platil za mobily z bazaru falešnými eury

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám