Hlavní obsah

Bachař vyděrač: Zaplať, nebo se žena dozví o milence

Právo, Patrik Biskup

Loni v červnu přišla podnikateli Milanu B. z neznámého čísla esemeska: „Nakolik si ceníte mlčenlivost o dámě, se kterou chodíte za zády vaší paní?“ A následovaly další, například: „A žádné výmluvy nebo dostane vaše paní váš rozpis výletů s dotyčnou dámou a fotky.“ Později se ukázalo, že za vyděračskými zprávami jsou jeho dva kamarádi, kteří po něm požadovali desítky tisíc korun výměnou za diskrétnost. Jedním z nich je dozorce z borské věznice Tomáš Kocman (25).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společně s Danielem Hejhalem (41) dostali za vydírání u plzeňského soudu ve čtvrtek podmíněné tresty a pokutu pět tisíc korun. „Po předchozí vzájemné domluvě požadovali prostřednictvím SMS zpráv po Milanu B. peníze za to, že nevyzradí jeho manželce, že se schází se svojí údajnou milenkou,“ konstatovala soudkyně Kateřina Kubiasová.

Podle ní obžalovaní přitom poškozeného upozorňovali, že sdělení takové informace jeho manželce by mohlo vést k rozvodu a s ním spojenému majetkovému vypořádání. „Snažili se tím pro sebe získat majetkový prospěch,“ upozornila Kubiasová.

Milan B. několik dní s vyděrači přes esemesky komunikoval, ale nakonec se obrátil na policii. „Když přišla první zpráva, bral jsem to za nějakou legraci. Jakmile ale začaly chodit další v tom výhrůžném duchu, chtěl jsem vědět, kdo za tím stojí. Tak jsem si s tím neznámým chvíli dopisoval. Věděl, že mám barák, mercedes a jachtu,“ vypovídal 48letý podnikatel. Protože se nakonec ničeho sám nedopátral, podal trestní oznámení.

„Dál už to bylo v režii policistů. Podle jejich instrukcí jsem si s pisatelem zpráv domluvil čas a místo předání peněz. Bankovky jsem měl uložit do obálky a strčit ji pod dřevěnou tabuli u střelnice v Lobzích,“ pokračoval Milan B.

Tam také policisté zadrželi Hejhala a později i Kocmana. „Po pravdě jsem byl hodně překvapený. Že to budou zrovna tihle dva, mě vůbec nenapadlo. Věděli o mě dost informací, byli jsme kamarádi,“ reagoval na odhalení vyděračů Milan B. s tím, že Kocman v té době dokonce chodil s jeho neteří.

Prý mu dělal jen taxikáře

Obžalovaní muži se k celé záležitosti staví odlišně. Zatímco Hejhal vše doznal, Kocman naopak popřel, že měl s vydíráním cokoliv společného. Pouze připustil, že Hejhalovi dělal taxikáře, protože přišel o řidičák.

Kromě výpovědi Hejhala ho ale usvědčují další důkazy. Například v jeho vozidle policie našla mobilní telefon a SIM kartu, ze které byly odesílány některé vyděračské esemesky. „Byl iniciátorem zasílání zpráv i jejich obsahu,“ uvedla při odůvodnění rozsudku Kubiasová.

Hejhal si před soudem sypal popel na hlavu. „Byli jsme s Milanem přátelé a v určité chvíli se to blbě zvrtlo. Přišel jsem o kamaráda, to je pro mě dostatečný trest,“ uvedl Hejhal.

Verdikt není pravomocný, právní zástupce Kocmana si nechal lhůtu k vyjádření až po obdržení písemného odůvodnění rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám